Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ситуацията в Уилямс: От Ред Бул не са склонни да пуснат Лоусън...

Ситуацията в Уилямс: От Ред Бул не са склонни да пуснат Лоусън до края на сезона, Волф: Надявам се Мик да получи шанс

20221
0
Логан Сарджънт, Уилямс F1
Логан Сарджънт; снимка: Уилямс

Тежката катастрофа на Логан Сарджънт по време на съботната свободна тренировка през уикенда за Гран при на Нидерландия доведе до слухове, че в отбора на Уилямс обмислят да сменят американския пилот преди края на сезон 2024. Той така или иначе губи мястото си в тима. От Гроув задържаха Алекс Албон и привлякоха Карлос Сайнц. Сарджънт има няколко тежки инцидента, които натовариха бюджета на отбора. Отношението към него е такова, че когато в Австралия Албон катастрофира толкова тежко още в първата петъчна сесия, че автомобилът му не можеше да бъде поправен за останалата част от уикенда, решението бе американският пилот да даде своя болид на съотборника си.

На Зандвоорт шефът на Уилямс Джеймс Ваулс първо бе забелязан в Мерцедес. Той има отлични отношения с осемкратните световни шампиони, чиито главен стратег бе само допреди година и половина. Уилямс използва и задвижващи системи от Бриксуърт. Отборите, които са с агрегати Мерцедес, могат да използват в случай на нужда и резервните пилоти на отбора от Бракли. Затова веднага се заговори, че Мик Шумахер може да се окаже на грида.

Впоследствие се появи информация, че Ваулс се е отбил и в Ред Бул, за да провери какъв е шансът Лиам Лоусън да бъде даден под наем за няколко старта.

„Това би зависило от условията, дали ще ни потрябва обратно, колко бърз би могъл да се върне“, отговори Кристиан Хорнер на въпрос дали Лоусън може да отиде в Уилямс

„Но със сигурност… Ако им трябва пилот за другия уикенд (в края на тази седмица, изявлението е от неделя – б.р.), то сме отворени за разговори. Но по-скоро трябва да питате Уилямс, а не нас“, допълни шефът на Ред Бул Рейсинг.

Хелмут Марко каза, че ако се появи шанс Лоусън да кара, то от Милтън Кийнс нямало да му пречат.

От самия отбор на Уилямс отказаха да направят каквото и да е конкретно изявление.

„Няма да участваме в никакви спекулации. Този сезон има много слухове и фалшива информация относно Логан и мястото му. Както Джеймс подчерта, F1 е меритокрация, а ние като екип сме концентрирани върху това да постигнем възможно най-добрите резултати в идващите надпревари“, заяви говорител на отбора.

Според непотвърдена информация Ваулс търси вариант за заместник на Сарджънт до края на сезона. Това би означавало, че шансът да вземе Лоусън е малък, тъй като от Ред Бул явно не са склонни да се съгласят за всичките 9 старта. Същевременно Тото Волф се изказа много положително за Мик Шумахер.

„Много се надявам Мик да получи шанс, защото ние не сме видели истинския Мик. Един пилот не печели в F4, F3 и F2 просто така, след което се представя зле във Формула 1. Мисля, че той заслужава възможност. Според мен ще се радваме ако от Уилямс му дадат шанс“, заяви шефът на Мерцедес в F1

Думите на ръководителя на отбора от Бракли бяха изтълкувани като готовност да пусне Мик Шумахер да кара в оставащите до края на сезон 2024 надпревари.

Междувременно Ралф Шумахер нападна Алпин заради начина, по който обяви, че Джак Дуън ще е титуляр в тима догодина. Мик Шумахер също бе кандидат за мястото. Двамата с Дуън дори направиха сравнителен тест. В крайна сметка Мик научил от социалните медии за решението на Алпин, разкри Ралф Шумахер.

„Това изобщо не е правилният начин! Този отбор напълно е изгубил посока в момента. Изхвърлят хора, връщат други и така нататък. А Флавио [Бриаторе] някак се носи над всичко това. Аз бях на теста (на Дуън и Шумахер). Мик кара следобед, Джак Дуън – сутринта. А в 9 сутринта времената бяха с две секунди и половина по-добри, защото беше 38 градуса. Следобед имаше вятър“, обясни Ралф Шумахер.

„Подобен подход поражда съмнение, че от Алпин приеха този тест сериозно. Не беше честно и никой друг не получи шанс“, допълни бившият пилот от Формула 1.