Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Скандал с продажбата на билети за Гран при на Нидерландия стигна до...

Скандал с продажбата на билети за Гран при на Нидерландия стигна до съд

1916
0
Гран при на Нидерландия, Зандвоорт
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Сериозен скандал с продажбата на билети за Гран при на Нидерландия стигна до съд. Организаторите на надпреварата и външна компания за продажба на билети взаимно се обвиняват в нарушаване на договора помежду им.

Фирмата Platinium Group е трябвало да продаде 35 000 билета за Гран при на Нидерландия на фенове извън страната домакин

Тя е специализирана в продажба на билети за различни спортни събития. Има ексклузивни права от ФОМ за реализиране на пропуски на чуждестранни фенове.

Седмица преди началото на състезателния уикенд на пистата Зандвоорт 8500 от предоставените на Platinium Group 35 000 билета все още са нереализирани. Минималната цена на бройка е 300 евро. Не е ясно какви пропуски за състезателния уикенд не са били продадени – за колко дни и на каква цена.

При това положение организаторите на Гран при на Нидерландия поискали компенсация от близо 3,8 млн. евро от Platinium Group. Според юристите на външната за Зандвоорт фирма обаче договорът не е бил спазен, защото самите организатори дали билети и на други компании. Това според споразумението не било разрешено. Организаторите дали билети още на Verstappen Travel и P1, които също имат дейност в чужбина.

В момента се разглежда претенцията на хората от Зандвоорт относно непродадените пропуски.

Съдебното решение трябва да бъде произнесено не по-късно от 22 август – четвъртък другата седмица, когато отборите започват работата си на пистата Зандвоорт

Мястото на Нидерландия в календара на Формула 1 не сигурно. Засега пистата Зандвоорт има договор за домакинство, който изтича в края на следващата година. Организаторите вече заявиха, че ще продължат да работят и ще положат усилия да продължат контракта. Те обаче не са сигурни, че ще успеят да запазят мястото си в календара.

Зандвоорт се върна в Гран при вследствие популярността на Макс Верстапен. Годишната такса за домакинство е $32 млн. Един от вариантите за надпреварата в Нидерландия е да се провежда на ротационен принцип с тази в Белгия. Засега не е ясно дали преговорите с ФОМ изобщо ще имат някакъв резултат.