Начало Автомобилни новини Škoda Elroq: Компактен и достъпен електрически SUV

Škoda Elroq: Компактен и достъпен електрически SUV

11
0
Škoda Elroq:

В Прага се състоя световната премиера на Škoda Elroq – изцяло електрически модел в сегмента на компактните SUV автомобили. Това е и първата Škoda, която прилага новия дизайнерски език на марката – Modern Solid.

Elroq предлага богата гама от мощности и батерии; максималният пробег е над 560 километра. Серийното оборудване включва камера за заден ход, система за защита на пътниците, система Side Assist, инфо-развлекателната система с 13-инчов екран и SmartLink. На европейския пазар Elroq ще е най-достъпния електрически автомобил в своя сегмент. Базовата му цена ще е около 33 000 евро.

Дизайнерският език Modern Solid

Отвън Elroq се характеризира с разпознаваема форма и изчистени линии. Той е първияj модел на Škoda, възприел новия дизайнерски език Modern Solid. Гланцираното черно Tech Deck лице замества типичната радиаторна решетка, но цитира и познатите черти на Škoda. Отпред виждаме солидна предна броня с черна хромирана лайстна. Традиционната вече отличителна черта на SUV моделите на Škoda – четирите “очи” на предните фарове, е интерпретирана по нов начин.

Škoda Elroq е с дължина 4488 мм, широчина 1884 мм и височина 1625 мм. Междуосието е колкото при останалите модели на платформата МЕВ – 2765 мм, а собственото тегло – 1949 кг. Предлагат се девет цвята. Един от трите серийни цвята е Timiano зелен, който дебютира в гамата на Škoda. Този цвят ще се предлага единствено за Škoda Elroq.

Elroq е първият модел, който носи надписа Škoda на предния капак и на волана. Аеродинамичната форма осигурява коефициент на обтекаемост от само 0,26. Това е постигнато чрез редица иновативни елементи в дизайна и позволява максимална скорост от 180 км/ч.

Мощност, пробег и време за зареждане

Škoda Elroq се предлага с три различни размера на батерията и три нива на мощност.   Базова версия е Elroq 50 със задно задвижване и брутен капацитет на батерията от 55 кВтч (52 кВтч нетен). Тя предлага пробег от над 370 км. Разположеният на задния мост електромотор достига максимална мощност от 125 кВт и максимален въртящ момент от 310 Нм. Elroq 60 също е със задно задвижване. Той има капацитет на батерията 63 кВтч (59 кВтч нетен) и над 400 км пробег. Моторът е с мощност 150 кВт и 310 Нм въртящ момент. Максималната скорост и при двата варианта е 160 км/ч.

Elroq 85 има батерия с капацитет 82 кВтч (77 кВтч нетен). Този вариант може да достигне максимален пробег от над 560 километра в цикъла WLTP. Elroq 85x, който ще се появи по-късно, разполага с допълнителен мотор на предния мост за задвижване на всички колела. И двете версии достигат максимална скорост 180 км/ч.

На DC станциите голямата батерия на Elroq 85x и Elroq 85 се зарежда с мощност до 175 кВт. Зарядът нараства от 10 до 80 процента в рамките на 28 минути.  По-малките батерии на версиите със задно задвижване Elroq 50 и Elroq 60 се зареждат още по-бързо, за до 25 минути. По-ефикасното и бързо зареждане се постига и благодарение на оптимизираното предварително загряване.

Интериор с устойчиви материали и Simply Clever идеи

Във вътрешността си Elroq предлага щедро пространство за пътници и багаж. Това включва най-голямото багажно отделение в сегмента с капацитет 470 литра (до 1580 литра със сгънати задни седалки). В серийното оборудване влиза 13-инчов екран на инфо-развлекателната система с още по-интуитивен интерфейс. В обзавеждането са използвни иновативни устойчиви материали. Има и нови Simply Clever функции, между които интелигентни отделения за вещи с капацитет 48 литра. Кабелите за зареждане могат да се поставят в мрежа от долната страна на кората над багажа. За тях има и кутии   под дъното на багажника. Многобройни интуитивни функции за свързаност, модерни асистиращи системи и до девет въздушни възглавници осигуряват комфорт и високо ниво на активна и пасивна безопасност.