Начало Рали Стефан Петерханзел триумфира в рали Дакар

Стефан Петерханзел триумфира в рали Дакар

19
0

Стефан Петерханзел с Пежо 2008 DKR записа 12-ия си триумф в Дакар, след като спечели тазгодишното издание на надпреварата при автомобилите. Французинът завърши 13-и в последната отсечка от Вила Карлос Пас до Росарио с дължина 180 км, като загуби само 6 мин спрямо Насър Ал-Атия с Мини от екипа на X-Raid (завършил 3-и в етапа), което му беше напълно достатъчно, след като преди финалния етап водеше пред катареца с почти 41 мин. Така с общо време 45.22:10 часа Петерханзел написа нова страница в историята на пустинното рали, бидейки категорично най-успелият пилот в него за всички времена.

Ал-Атия, който спечели състезанието миналата година, остана на 34:58 мин и може да бъде доволен от класирането си, след като беше очевидно, че колите на Пежо бяха по-бърз. Трети, на малко повече от час в общото класиране, завърши Жиниел де Вилиер с Тойота Хайлукс. Южноафриканецът водеше битка до края за последното място на подиума с Мико Хирвонен с Мини (2-и в етапа), като остана на 2 минути и половина пред него. Най-бърз в последната отсечка беше WRC легендата Себастиен Льоб с Пежо. Това обаче не му помогна да се придвижи по-напред в класирането и той остана 9-и, на 2.22:09 часа от Петерханзел.

При мотоциклетистите очаквано крайната победа и първа в кариерата грабна Тоби Прайс с КТМ(на 2-ата снимка). Австралиецът имаше близо 38 мин аванс пред втория Стефан Швитко с КТМ и в крайна сметка го увеличи почти до 40 мин, като двамата завършиха съответно 4-и и 5-и в етапа. Пабло Куинтанила с Хускварна завърши 3-и, на 48:48 мин. Чилиецът беше най-бърз в последната отсечка, следван от Кевин Бенавидес с Хонда. Последният завърши 4-и в генералното класиране.

При камионите също не се получи изненада. Убедителният лидер Жерард де Рой с Ивеко триумфира в Дакар, като това бе негов втори триумф след 2012 г. Той остава на 1 час и 10 мин Аират Мардеев с Камаз и на 1.40:55 ч Федерико Вилагра с Ивеко. Ханс Стейси с МАН остана 4-и, като спечели последния етап.

Единствената категория,в  която имаше интрига, бе тази при ATV-ата. Маркос Патронели (на 3-ата снимка) водеше с 4:23 мин пред брат си Алехандро. В последния етап той отново бе по-бързият (6-и, а Маркос 8-и), което му донесе и крайна успех с 5:23 мин преднина. Трети завърши Брайън Барагванат, като и тримата пилоти са с машини Ямаха. Същност доминацията на японските машини бе пълна, като 4-ия и 5-и Кариакин и Гонзалес Фериоли също се състезаваха с тях.