Начало Избрани Стела: 10-те секунди бяха неефективно наказание – Макс спечели 10 точки. И...

Стела: 10-те секунди бяха неефективно наказание – Макс спечели 10 точки. И не искаме повторение на сезон 2021

3225
0
Ландо Норис, Макларън F1
снимка: Пирели

Андреа Стела нападна не само Макс Верстапен заради поведението на пилота на Ред Бул спрямо Ландо Норис по време на Гран при на Австрия, но и ФИА заради стандартите на отсъждане при инциденти. Шефът на Макларън в F1 първо заяви, че нидерландецът се държи точно по този начин, защото в миналото не е бил наказван достатъчно строго при битките си с Люис Хамилтън. След това каза, че не иска повторение на сезон 2021, както и че дори 10 секунди санкция за Верстапен бяха неефективно наказание. Причината за последното е, че Норис отпадна от състезанието, колата му бе потрошена, а Макс финишира и взе точки.

„Това е сложен въпрос, защото изходът от инциденти понякога е малък, друг път огромен, какъвто е случаят сега. Всъщност тези 10 секунди наказание са неефективна санкция. Пилотът, когото се опитваме да гоним, спечели 10 точки“, посочи ръководителят на Макларън в Гран при

„Както вече споменах, това бе епизод от една продължителна серия. Има множество случаи, които трябва да бъдат анализирани и си мисля как ще продължим оттук нататък, защото ние не искаме повторение на сезон 2021. Не мисля, че онази година бе добра за Формула 1 като цяло. Може да е било забавление, но не и поради правилните причини“, каза още Стела.

През сезон 2021 във Формула 1 битката между Верстапен и Люис Хамилтън стигна до удари на пистата, разправии извън трасетата и скандален финал в Абу Даби, за които се водят спорове до ден-днешен. От ФИА признаха, че тогавашният рейс директор Майкъл Маси допусна грешка в края на последната надпревара от сезона. Това обаче не доведе до съществени промени. Дори опитът да има двама рейс директори, които да си поделят задълженията, приключи безславно. В момента отново има само един, а укорите и упреците към отсъжданията, методите и налаганите наказания или липсата на санкции от страна на стюардите на ФИА продължават.

Норис бе попитан малко след първоначалните реакции относно оплакванията си, че Верстапен мърда при спиране, когато го атакуваше

„Винаги има някакво движение, но той реагираше на това, което аз правех. Когато се натиснал толкова агресивно спирачките, няма място за други неща. Но той мръдваше, което принуждаваше и мен да се местя, заради което блокирах колелата или нещо подобно. Не ми се случваше такова нещо преди той да мръдне. Не съм изпускал контрола над колата си“, заяви Норис.

„Моите движения бяха честни, докато не се налагаше да реагирам на нещо, което той вършеше в средата на зоната за спиране. А там не можеш да направиш нещо кой знае какво. Нямаш сцепление, не си в състояние да се противопоставиш. Аз съм доволен от собственото си поведение на пистата. Не бих променил нищо“, допълни британският пилот на Макларън.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)