Начало Избрани Щайнер не изключва привличането на американски пилот в Хаас

Щайнер не изключва привличането на американски пилот в Хаас

358
0
Гюнтер Щайнер
Гюнтер Щайнер, снимка Хаас

Гюнтер Щайнер не изключва привличането на американски пилот в Хаас в бъдеще. Той обаче настоя, че това няма как да се случи скоро заради липсата на състезатели от САЩ, които да разполагат с достатъчно опит.

В миналото Съединените щати са имали редица представители, които са се състезавали в F1. Но през последното десетилетие страната нямаше почти никакво присъствие в F1. Последният американец, който се състезава във Формула 1 бе Александър Роси. 31-годишният състезател записа 5 старта в световния шампионат с вече несъществуващия тим на Мейнър/Маруся.

Догодина F1 най-накрая ще разполага с представител от САЩ благодарение на Логан Сарджънт. 22-годишният състезател от Форт Лодърдейл направи добро впечатление в F2 и финишира четвърти в крайното класиране за 2022 г. Това му помогна да получи повишение и да подпише с Уилямс. Сарджънт ще бъде първият американец, който е титулярен пилот в спорта след повече от 15-годишна пауза.

Щайнер призна, че Хаас не се е интересувал от Сарджънт. Според него, липсата на достатъчно опит е означавала, че американецът не е бил претендент за място в неговия отбор.

„Абсолютно бихме искали да видим американски пилот в Хаас“, заяви Щайнер пред тексаската телевизия KVUE.

„Но сега смятам, че отговорът не е просто „какво би било необходимо?. Искам да кажа, че това, което ще се наложи, е следствие.“

„Да, в F1 идва американец, около това няма чак толкова голям шум“, каза шефът на Хаас, визирайки пристигането на Сарджънт.

„Малко ми липсваше това нещо, защото всички все казваха: „Искаме американски пилот, искаме да го направим шампион.“

„Добре, Хаас няма американски пилот. Но въпреки всичко аз все още подкрепям Сержант. Това, което прави, е наистина невероятно. Сега той се изправя пред наистина голямо предизвикателство и ще му е доста трудно ако не разполага с подходящия автомобил.“

„Трябва да помогнем за развитието на американски пилот, което е много трудно. В момента нито един състезател от тази страна, който да разполага с необходимия опит.“

Щайнер заяви, че на този етап от развитието си Хаас трябва да даде приоритет на опита пред младостта. 57-годишния специалист имаше горчив опит с привличането на новобранци през 2021 г.

„Ние все още сме много зелени и все още сме най-новият отбор в F1. През последните две години бяхме с двама новобранци, а миналата година – с един.“

Тази година Хаас разполага с двама много опитни пилоти в лицето на Кевин Магнусен и Нико Хюлкенберг. Това е в рязък контраст със ситуацията през сезон 2021. Тогава отборът разчиташе на неопитните Мик Шумахер и Никита Мазепин.

„В момента има още резултати, които трябва да се спечелят. Така отборът ще може да стане по-добър и да се подготви по-добре за бъдещето.“

„В момента няма нито един американски пилот с опит във Формула 1. Е, има един, който ще дебютира тази година. За да успее, той ще се нуждае от цялата подкрепа, която може да получи в момента. Но лично аз не мисля, че той я има в момента.“

„Надявам се, че тя ще дойде. Иска ми се Сарджънт да натрупа опит. След като го натрупа, да дойде при нас, в американския отбор. Какво ще кажете за това?, завърши Гюнтер Щайнер.

Хаас ще покажа ливреята на новия болид на 31 януари, докато новият болид VF-23 трябва да бъде представен по време на предсезонните тестове в Бахрейн.