Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Страховете относно Бахрейн се възобновиха след гибелта на 22-годишен мъж

Страховете относно Бахрейн се възобновиха след гибелта на 22-годишен мъж

106
0
Гран при на Бахрейн

Страховете относно Гран при на Бахрейн се възобновиха, след като 22-годишен мъж загина през изминалия уикенд. Организаторите на надпреварата направиха всичко възможно да убедят и Формула 1, и пресата, че нещата са под контрол, но съществуват опасения, че присъствието на F1 в кралството ще доведат до ескалиране на протестите.

Мъжът е загинал при протести в събота – застрелян от движеща се кола – и резултатът от това бяха още повече демонстрации, някои – насочени директно срещу провеждането на състезанието. Имаше сблъсъци с полицията, опитваща се да контролира ситуацията. Използван е сълзотворен газ срещу протестиращите, арестувани са множество хора.

Семейството на мъжа е отказало да подпише смъртния акт, тъй като в него не е посочено, че причина за смъртта му е стрелба. Сестра му е заявила, че им е оказан полицейски натиск да приключат с документите.

Отказахме категорично. Той вече е мъртъв, може да изчакаме преди да го погребем. Беше убит, докато снимаше с камерата си, защото показваше на света нашата революция – допълни тя.

Властите имат притеснения, че погребението на 22-годишния младеж може да се превърне в нов протест. Всичко това обаче поставя под въпрос заявената от президента на бахрейнската автомобилна федерация Шейх Абдула бин Иса ал-Халифа увереност, че всичко с Формула 1 ще е наред. Неофициално се твърди, че се подготвя изключително сериозна охрана за отборите и пилотите, за да се предотврати достъпът на демонстранти в района на пистата и около хотелите, където отсядат тимовете.

Протестиращи вече заявиха, че всячески ще се постараят да нарушат спокойствието на състезателния уикенд. Има планове за събирания в центъра на Манама, както и на трасето.

Управляващият търговските права на спорта Бърни Екълстоун продължава да твърди, че голяма част от историите са журналистическа измислица и че пресата трябва да се занимава с фактите, а не да си фантазира.