Начало WRC News Танак катастрофира тежко в началото на рали Финландия, Рованпера води

Танак катастрофира тежко в началото на рали Финландия, Рованпера води

264
0
От Танак
От Танак, снимка Хюндай

От Танак отпадна от борбата за челните места в рали Финландия. Пилотът на Хюндай катастрофира тежко в сутрешните минавания по чакълените етапи. В резултат на това неговия навигатор Мартин Ярвеола беше закаран в болница за преглед. Междувременно Кале Рованпера поведе  в общото класиране.

Рали Финландия е девети кръг от сезон 2024 в световния рали шампионат. Състезанието се провежда на бързите чакълени пътища около област Ювяскюля в централата част на страната. Това е един от традиционните стартове в календара на WRC.


Вчера се проведе суперспециалния етап с дължина 3.48 км. Най-бърз в него беше Тиери Нювил. Зад него се наредиха Кацута, Танак, Ожие и Рованпера. Същинската битка в рали Финландия щеше да започне през днешния ден, в който трябва да се проведат общо девет етапа по бързите чакълени пътища, преминаващи покрай горите в Централна Финландия

Танак започна с шесто време във втория специален етап на рали Финландия. Естонецът натисна здраво по време на следващата отсечка.

Пилотът на Хюндай излетя от пътя малко повече от два километра след началото на третата отсечка, която се проведе при дъждовно условия.

Кадрите, разпространени в социалните мрежи, показаха, че ударът е бил сериозен. Танак е загубил контрол в средата на завоя, което е довело до преобръщане. След това естонецът и неговият навигатор са се ударили в дърво.

Длъжностните лица на WRC веднага прекратиха етапа, за да могат медицинските екипи да се отзоват на мястото на инцидента. Съобщава се, че Танак и Ярвеола са били прегледани на място, преди да се отправят към болница за допълнителни прегледи.

„Екипажът на състезателен автомобил № 8, От Танак и Мартин Ярвеола, излезе от пътя с висока скорост около 2 км след началото на третия етап. Екипажът излезе от автомобила Хюндай i20N и бе откаран в най-близката болница за допълнителни прегледи“, се казва в изявление на WRC.

От Хюндай също излязоха с изявление след инцидента по-рано днес.

„От е добре, но Мартин ще бъде откаран в болница за допълнителни прегледи. Ще предоставим повече актуална информация когато това е възможно.“

Нювил беше единственият пилот, който премина етапа преди инцидента на Танак. Белгиецът допусна грешка и излезе за кратко от пътя. За щастие Нювил мина през тревата и продължи напред

„Сцеплението беше малко по-константно. Аз тръгнах направо по едно разклонение. След това имаше сляп завой над гребена. Темпоматът ми явно не разчете кръстовището и отидохме направо на тревата“, каза Нювил.

Междувременно Кале Рованпера поведе след сутрешните минавания на рали Финландия. Двукратният световен шампион е основен фаворит за спечелването на домашната си надпревара. Зад него са съотборниците му Елфин Еванс и Себастиен Ожие. Четвъртият пилот на Тойота Такамото Кацута също имаше инцидент и загуби много време.