Начало Избрани Танак спечели Централноевропейското рали след поредната драма, титлата се решава в Япония

Танак спечели Централноевропейското рали след поредната драма, титлата се решава в Япония

348
0
От Танак, Мартин Ярвеоя
От Танак и Мартин Ярвеоя; снимка: Ред Бул Контент Пуул

От Танак спечели в крайна сметка Централноевропейското рали след поредната драма в състезанието, което е 12-ти, предпоследен кръг от световния рали шампионат. Естонецът вървеше втори, когато Себастиен Ожие изхвърча от пътя в предпоследната отсечка. Така той взе победата, втори завърши Елфин Еванс. Тиери Нювил допълни топ 3, а титлата остана да се реши окончателно в последния кръг от сезон 2024 в WRC – рали Япония. Това бе втора победа за Танак тази година след успеха му в Сардиния.

„Винаги е трудно да се бориш с приятел, особено като стане нещо такова. Всичко изведнъж се промени, затова накрая бяхме много внимателни, мислейки за шампионата при конструкторите. Погрижихме се да стигнем до финала и да вземем точките“, коментира Танак

Еванс каза, че му е трудно да е доволен от уикенда си въпреки второто място.

„Имах и някои добри моменти, не беше толкова зле, но ми липсваха някои неща тук-там. Сутринта например минахме бързо по отсечката, която накрая бе пауърстейджа, но второто преминаване не бе толкова добро. Просто така се получи“, каза уелският пилот на Тойота.

Нювил внимаваше след вчерашните си грешки. Белгиецът призна, че му се искало да се прибере днес у дома с титлата, но не и на всяка цена.

„След съботните грешки стана ясно, че няма да е този уикенд. Но Япония предстои и нямаме търпение да се състезаваме там. Съжалявам за вчерашното представяне, но дори световните шампиони бъркат!“, каза Нювил, който все още не е печелил световното първенство след 15 години в WRC.

Така преди последното рали за настоящата състезателна година Нювил е с 225 точки спрямо 200 за Танак. Трети в генералното подреждане е Еванс със 185 точки. Това означава, че шампион за 2024 г. ще е пилот на Хюндай.

В пауърстейджа най-бърз бе Такамото Кацута пред Андреас Микелсен, Еванс, Нювил и Адриен Фурмо.

При конструкторите Хюндай вече е с 526 точки – с 15 повече от Тойота. Битката и за тази титла ще се реши в последния кръг от сезона. М-Спорт е на трето място с 267.