Начало Рали Танак спечели рали Германия, върна се в битката за титлата

Танак спечели рали Германия, върна се в битката за титлата

83
0
От Танак,тойотА

От Танак с Тойота спечели втора поредна победа в WRC, триумфирайки в рали Германия. Така естонецът се върна в битката за титлата, като 4 кръга преди края на сезона е на 36 точки от лидера Тиери Нювил с Хюндай. Последният завърши на 2-о място в Германия и увеличи аванса си пред шампиона Себастиен Ожие от М-Спорт на 23 точки.

Двамата бяха на 4-а и 7-а позиция преди последния ден, но още в първата отсечка вторият Дани Сордо с Хюндай допусна фатална грешка, като в десен завой влезе с много голяма скорост и се удари в лозята. В резултат се счупи предното му стъкло, като испанецът не можеше да вижда нищо.

Третият Яри-Мати Латвала с Тойота пък получи технически проблем в колата в прехода от сервизния парк до началото на отсечката. Финландецът все пак стартира в етапа, но спря 1 км преди неговия финал с проблем в скоростната кутия.

Това изведе Нювил втори, а Ожие 4-и, като двамата запазиха позициите до финала. Между тях 3-и завърши Есапека Лапи с Тойота. Себастиен беше най-бърз в специалната отсечка в края и взе още 5 бонус точки срещу 1 за Нювил. Така разликата между тях нарасна от 21 на 23 т.

Пети се нареди Теему Сунинен с Форд Фиеста от М-Спорт, следван от Анадреас Микелсен с Хюндай и Крейг Брийн със Ситроен С3. В WRC2 първи стана Ян Копеци с Шкода Фабия, следван от младия финландец Кале Рованпера. Двамата са 9-и и 10-и в общото класиране.

Специален материал за младия Кале, който е син на Хари Рованпера, четете в новия брой 218 на списание ClubS1.