Начало Автомобилни новини Tesla Model 2 – може би все пак ще я бъде?

Tesla Model 2 – може би все пак ще я бъде?

64
0

Според плановете Tesla Model Q и Model 2 трябваше да бъдат два достъпни електрически автомобила. Изглеждаше, че проектът е отменен. Сега има нова информация.

През януари 2024 г. шефът на Tesla Елон Мъск съобщи на инвеститорите, че производството на „достъпен“ модел ще започне в завода му в Тексас през втората половина на 2025 г. Най-евтиният модел, наречен Model 2, трябваше да има начална цена от 25 000 щатски долара. През 2020 г. Мъск беше обявил, че с помощта на Model 2 и Model Q възнамерява до 2023 г. да продава 20 милиона автомобила годишно. Това е двойно повече, отколкото в момента продава Toyota, най-големият производител на автомобили в света. От всичко това, както знаем, не се получи нищо.

Мъск отрича съобщение на Reuters

През март 2024 г. съобщение на информационна агенция Reuters предизвика вълнение. Според техни източници проектът с вътрешно име Redwood е бил прекратен в полза на Tesla Robotaxi. Това се дължало на намаляващото търсене в САЩ и Европа, както и на жестоката конкуренция в Китай. На своята платформа за кратки съобщения „X“ (бивш Twitter) шефът на Tesla отрече накратко: „Reuters лъже (отново)“. И същевременно обяви представянето на Tesla Robotaxi на 8 август 2024 г.

Сега, през юли 2024 г., се появява новината: Robotaxi е отложено за 10 октомври, тъй като Мъск все още планира подобрения. „Отлагането с няколко месеца ще ни позволи да подобрим Robotaxi и да включим някои други неща за пускането на продукта“, казва Мъск. Въпреки това Tesla все още не е успяла да докаже, че е в състояние да произведе такова превозно средство. Понастоящем производителят е изправен пред правни спорове и разследвания. Те визират произшествия, свързани със системите за подпомагане на водача Autopilot и Full Self-Driving. Tesla обвинява за инцидентите невнимателните водачи.

Старт на Model 2 през 2025 г.

Паралелно с това на конференция за инвеститори Мъск обяви: Tesla Model 2 ще бъде пусната на пазара през първата половина на 2025 г. Бейби Tesla обаче няма да се базира на изцяло новата платформа, която Tesla разработва в момента. Моделът ще вземе елементи от тази база и ще ги комбинира със съществуващата архитектура. След това малкият електромобил ще се монтира на същите производствени линии като актуалната гама автомобили. Въпреки това намалението на разходите за производство очевидно не е толкова голямо. Според Мъск то би трябвало да позволи на производителя на електромобили да „увеличи обемите на нашите автомобили по един разумен и инвестиционно безопасен начин в несигурни времена. Това би трябвало да ни помогне също така да използваме напълно очаквания в момента максимален капацитет от почти три милиона автомобила и да даде възможност за ръст от над 50% в сравнение с производството през 2023 г., преди да се наложи да инвестираме в нови производствени линии“. Шефът на Tesla остави отворен въпроса доколко това ще се отрази на целевата продажна цена от 25 000 щатски долара.