Начало Рали Тиери Нювил вече официално е пилот на Хюндай от догодина

Тиери Нювил вече официално е пилот на Хюндай от догодина

136
0
Никола Гилсул,Тиери Нювил

Тиери Нювил и навигаторът му Никола Гилсул ще са водещия екипаж на Хюндай в световния рали шампионат от 2014 г., съобщиха от отбора. Името на белгиеца се свързваше с връщащия се догодина във WRC екип от известно време и сега присъединяването му бе официално оповестено.

25-годишният Нювил е с изключително представяне през 2013 г., състезавайки се с М-Спорт и Форд Фиеста RS WRC. Той има шест подиума кръг преди края на първенството и е втори в генералното класиране при пилотите – пред Яри-Мати Латвала, чийто съотборник във Фолксваген Себастиен Ожие бе безапелационен този сезон с Поло R WRC.

От Хюндай допълниха, че привличането на Тиери е демонстрация на сериозната отдаденост и на двете страни на участието във WRC и изграждането на стабилна база за успех.

Тиери прави фантастичен сезон тази година и доказва, че е един от най-вълнуващите млади WRC пилоти. Чистата му скорост, умения и динамичен подход към надпреварите го правят идеален водещ състезател за Хюндай – заяви шефът на екипа Мишел Нандан. – Подписвайки с пилот с таланта на Тиери, показваме, че ангажиментът на компанията към WRC е сериозен и сме фокусирани върху дългосрочен успех. Това е и признание за работата на целия ни екип, свършена за толкова кратък период от време. Заедно с Тиери споделяме едни и същи ценности и цели за шампионата в дългосрочен план.

Самият пилот заяви, че Хюндай Моторспорт е перфектният тим за него, тъй като е млад и амбициозен заводски отбор с дългосрочни цели.

Отдавна имам желание да карам за заводски екип. Впечатлен съм от съоръженията на отбора, техния подход и цялостната рали програма, както и очевидния им потенциал. Надявам се двете ми години опит във WRC да са полезни за отбора и да изградим хармонични отношения. Знаем, че ни предстои процес на учене през първия ни сезон, но съм уверен, че бъдещето ни ще е успешно – допълни Нювил. – 2013-та наистина е фантастична година и постигнахме повече, отколкото се надявахме в началото на сезона. Бих искал да благодаря на всички в М-Спорт за страхотната работа – автомобилът ми не е имал никакъв проблем в продължение на 12 ралита, а и не сме приключили още. Затова сега се обръщаме към следващата си цел – надпреварата в Уелс. Благодаря на Малкълм [Уилсън] и отбора на М-Спорт за помощта и нямам търпение да се състезавам с тях в Уелс.

М-Спорт реагираха веднага на новината, че Тиери ги напуска в края на сезона. Шефът на екипа Малкълм Уилсън изрази разочарование от решението на белгиеца, но добави, че сега целта на тима ще е да му помогне да задържи второто си място в шампионата:

След като постигнем това вниманието ни ще се пренасочи към сезон 2014 г. Водим разговори с доста пилоти (за догодина). М-Спорт има история в изграждането на пилоти във WRC и ще обявим програмата си за 2014-та в близко бъдеще.