Начало Рали Тод предупреждава, че WRC може да загине

Тод предупреждава, че WRC може да загине

59
0
??? ???,WRC

Ако не бъдат направени съществени промени във WRC през следващите 5 години, шампионатът ще загине. За подобна опасност предупреди президентът на ФИА Жан Тод.

Откакто встъпи в длъжност, Тод назначи няколко работни групи, които да му докладват периодично за състоянието на световните рали серии и накъде се развиват те. В резултат на техните предложения бавно, но сигурно в шампионата започват да се внасят промени. Тод например е привърженик на идеята програмите на някои от ралитата да бъдат изградени на основата на издръжливостта на коли и състезатели.

– Работим по петгодишна програма за внедряването на някои промени, като вече включихме някои нови страни във формата на едно или две ралита – сподели Тод. – Целият процес обаче ще отнеме време. След 5 години обаче трябва да се намираме в различна ситуация. Ако това все пак не се случи, тогава въпросът е дали има изобщо място за WRC?

Наред с това Тод сподели и личните си виждания какво трябва да представлява рали спортът:

– За мен рали надпреварата не е просто изреждане на отсечки. Не е тръгване сутринта, прибиране в сервиза за 2 часа на обед и после връщане и каране на същите етапи, а след това прибиране в 6 ч вечерта. Това не е рали. Ралито е символ на приключение и издръжливост и на места като Латинска Америка, Австралия или Нова Зеландия надпреварите могат да представляват точно това. Не казвам, че подобна схема ще работи за всяко рали. Някои състезания като тези във Франция, Испания или Великобритания работят с настоящия формат и всичко е чудесно. Но според мен той бе наложен на всички организатори.

Една от съществените промени във WRC е увеличението на състезателните километри. В момента те са около 400 км, но от следващата година организаторите ще бъдат окуражавани да предлагат маршрут между 450 и 850 км. Освен това шансът за основен и няколко спомагателни сервиза по време на състезанието е вече съвсем реален.