Начало Други Тодор Дунев с подиум в словашко дрифт състезание

Тодор Дунев с подиум в словашко дрифт състезание

58
0

Тодор Дунев се класира втори в състезанието от европейския дрифт шампионат King of Europe, провело се в Пресов (Словакия).

Надпреварата, която беше 5-и кръг от първенството и се състоя през изминалия уикенд, бе наблюдавана от над 20-хилядна публика. В нея участие взеха общо 36 дрифтъри от 7 европейски държави.

В съботната квалификация българският пилот зае второ място с 94.75 точки като беше изпреварен единствено от унгареца Фехер Золт, чийто резултат възлизаше на 98 точки, трети остана шампионът Адам Керени с 89.

В неделя се проведоха финалните двубои. Организаторите бяха подредили сериите така, че в единия поток бяха всички топ пилоти, а в другия се състезаваха по-неопитните състезатели.

Още на 1/16 финала българският пилот се изправи срещу Атила Лади. След изпреварване от страна на Дунев Лади беше отстранен.

На 1/8 финала опонент на Тодор беше Димитрий Илюк – шампион на Украйна. Последва истинска битка между двамата пилоти на Нисан, от която след няколко преповтаряния победител излезе Тодор Дунев.

По пътя към финала българският състезател срещна още Роман Яворчик, а след това и европейския шампион за миналата година Адам Керени.

Победител от квалификацията, унгарецът Фехер Золт беше единственият пилот в Словакия, който успя да препъне Тодор по пътя му към трета победа. На финала Золт така се беше амбицирал да се опази от изпреварване, че събори общо седем пилона и буквално прекрои трасето, но не последва никакво наказание от съдиите. Двамата претенденти за короната, бяха връщани да преповторят ръна и така Фехер Золт с аванс от само една точка беше обявен за победител. Тодор Дунев взе среброто.

Малкият финал за третото място беше спечелен от Адам Керени.