Начало Рали Тодор Славов стартира в юбилейното рали Акрополис

Тодор Славов стартира в юбилейното рали Акрополис

132
0

Българският екипаж Тодор Славов – Петър Илиев ще стартира в юбилейното 60-о рали Акрополис – трети кръг от европейския шампионат. За Славов това ще бъде първи старт след спечелването на балканското първенство през миналата година.

За състезанието в Гърция навигатор на Славов ще бъде Петър Илиев, който замества титулярния Добромир Филипов, който има професионални ангажименти. Тошко ще кара за първи път и в едно от най-известните рали състезания в света, което през тази година не е включено в календара на световния рали шампионат, а ще бъде част от еврошампионата.

Славов казва: От много време исках да стартирам в Акрополис, защото е едно от най-предизвикателните и тежки състезания в света. За съжаление, отново всичко при нас стана в последния момент и не бяхме сигурни за участието си. Успяхме да съберем някакви средства от познати и приятели, и ще стартираме. Целта, както винаги, е една – победата в нашата категория. За мен ще бъде още по-трудно, тъй като ще трябва да свикна с новия ми навигатор, но мисля, че няма да имаме проблеми. И аз, и Петър имаме достатъчно опит. Освен това ми предстои и адаптация с новата конфигурация на гумите Мишлен, които станаха задължителни и за нашите автомобили, но съм оптимист за представянето ни.

През тази година рали Акрополис има различен формат. През първия ден екипажите ще трябва да изминат шест скоростни отсечки на асфалт, а през втория да карат на макадам. Механиците ще имат тежката задача да преобразуват автомобилите от асфалтова в макадамова версия в последния сервиз за първия ден, който ще бъде с продължителност 2 часа. Началото е в петък с церемониален старт над Коринтския канал. В събота са 6-те асфалтови отсечки с дължина 124,62 км, а в неделя са макадамовите етапи с дължина 114,22 км.

За втора поредна година върху състезателния автомобил на Славов ще присъства логото на кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица. От миналата година балканския рали шампион е посланик на каузата, а тазгодишното оцветяване на състезателния му автомобил е още по-атрактивно и свързано с каузата на Морската столица.