Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тойота напуска Формула 1 незабавно

Тойота напуска Формула 1 незабавно

42
0

Компанията Тойота взе решение да се изтегли от Формула 1, бе обявено на пресконференция в Токио днес. Като основна причина бе изтъкната настоящата икономическа ситуация, какъв бе случаят и с Хонда преди година.

Новината означава, че тимът, който се формира на мястото на BMW Заубер, сигурно ще получи мястото на Панасоник Тойота Рейсинг в шампионата за 2010 г.

Пълният текст на съобщението:

„Тойота Мотор Корпорейшън (ТМС) възприемаше участието си във Формула 1 като допринасящо за просперитета на автомобилната култура и остана вярна на думата си, продължавайки да се състезава в най-престижната категория автомобилен спорт дори в лицето на жестоките икономически промени, започнали миналата година. При разглеждането на спортните дейности за догодина от гледна точка на средносрочните си планове и отчитайки суровата икономическа реалност, ТМС реши да се оттегли от Формула 1.

ТМС напуска F1 след постигането на 13 подиума и 87 финала в точките през осемте сезона на съществуването на Панасоник Тойота Рейсинг от 2002 г.

Компанията смята изкараното в F1 време за незаменим опит, благодарение на който имаше възможности за развитие и на човешки ресурси, и на изследванията и развитието. ТМС изказва най-дълбоката си благодарност на феновете си в F1 и на всички останали за подкрепата.

ТМС иска също така за изрази сърдечна благодарност към всички пилоти, състезавали се за Панасоник Тойота Рейсинг досега и всички служители на Тойота Моторспорт GmbH, помогнали за постигането на резултатите. ТМС възнамерява да вложи всички усилия, за да постигне решение за всички засегнати от неудобствата, създадени от това решение.

Разчитайки на опита си от F1 и други автомобилни спортове, ТМС възнамерява да продължи да създава вълнуващи нови автомобили като Лексус LFA и компактни спортни модели със задно задвижване. В автомобилния спорт компанията не само ще се състезава в различни категории, но и активно ще допринася за развитието им чрез подкрепа на надпревари и планиране на събития с улеснено участие за различни хора.“