Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен начело в дъждовната трета тренировка на Спа

Верстапен начело в дъждовната трета тренировка на Спа

1627
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контен Пуул

Макс Верстапен финишира на първа позиция в последната свободна тренировка на Спа. Пилотът на Ред Бул записа най-бързата обиколка за 2:01.565 мин. Втори и трети финишираха Оскар Пиастри с Макларън и Пиер Гасли с Алпин. Сесията се проведе при силен дъжд, заради който беше направен много малък пробег на трасето. Ланс Строл (Астън Мартин) предизвика червен флаг, след като катастрофира в участъка „Червената вода-Радийон“.

Условията преди началото на третата тренировка на Спа бяха коренно различни спрямо тези в първата и втората. Температурата на въздуха беше 18 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 21. Над пистата валеше дъжд, което наложи използването на интермедии.

Верстапен пръв напусна мократа писта в Белгия. Пилотът на Ред Бул записа обиколка за 2:03.332 мин. с гуми интермедия. Припомняме, че той ще потегли с 10 места назад утре заради смяна на двигател. Неговите колеги също заложиха на тези гуми. Втори на повече от секунда и половина беше Пиастри. Рикиардо пък получи информация, че се очакват още валежи след 5-10 мин.

Верстапен продължи да води колоната след първите 10 мин. от сесията. Пилотът на Ред Бул се чувстваше добре на мокрото трасе. Зад него бяха Пиастри, Гасли, Норис и Окон. Ланс Строл претърпя инцидент в първия сектор на Спа и спря на правата Кемъл. В резултат на това беше развят червен флаг

Инцидентът на Строл се случи в участъка „Червената вода-Радийон“. Канадецът изгуби контрола над своя болид, след което се завъртя и удари в предпазните ограждения. За щастие, пилотът на Астън Мартин беше невредим и се качи в медицинския автомобил.

Сесията на Спа беше възобновена след близо 10-минутно прекъсване. Пилотите от F1 обаче не бързаха да се връщат на трасето, което ставаше все по-мокро. Въпреки продължаващите валежи, капацитетът на трибуните беше почти пълен.

Верстапен продължи да води след преполовяването на последната тренировка на Спа. Зад нидерландеца се намираха Пиастри, Гасли, Норис, Окон, Льоклер, Строл, Ботас, Хамилтън и Перес. Карлос Сайнц и Кевин Магнусен не бяха записали обиколки, докато на пистата продължаваше да вали, а времето ставаше все по-хладно.

Около 25 мин. преди финала на тренировката отново беше развят червен флаг. Същевременно медицинския автомобил на ФИА направи няколко обиколки на мокрото трасе, за да оцени неговото състояние.

В следващите минути нямаше активност на мократа писта Спа. Около самото трасе имаше картинг състезание, което се проведе на специално обозначено за това място. В бокса Верстапен разговаряше с Кристиан Хорнер и Хелмут Марко.

2 мин. и половина преди финала на тренировката червеният флаг беше премахнат. Сайнц, Хюлкенберг, Окон, Ботас и др. състезатели направиха инсталационни обиколки с гуми за екстремно мокър асфалт на Пирели.


До края на сесията нито един пилот не подобри времето си на силно мократа писта. Верстапен оглави класирането, следван от Пиастри и Гасли. Четвърти и пети се класираха Норис и Окон. Местата до челната десетка бяха заети от Льоклер, Строл, Ботас, Хамилтън и Перес.