Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Три сменени и един строшен мотор на Сепанг днес

Три сменени и един строшен мотор на Сепанг днес

48
0

Някои от новите 8-цилиндрови двигатели във Формула 1 проявиха сериозни слабости още във втория състезателен уикенд на сезона.

До тази сутрин на Сепанг имаше общо шестима пилоти със сменени мотори. Жак Вилньов (BMW Заубер), Джанкарло Фисикела (Рено), Кристиян Алберс (Мидланд) и Юичи Иде (Супер Агури) имаха право да направят това без да последва наказание. Дейвид Култард (Ред Бул) и Фелипе Маса (Ферари) обаче ще бъдат преместени с 10 места назад на грида, тъй като те завършиха предходната надпревара в Бахрейн.

Вчера стана ясно, че има проблем и с агрегата на Михаел Шумахер. Едва днес сутринта обаче тимът взе решение за смяна, а междувременно и двигателят на Маса бе подменен – за втори път. Това не е никак добре за моторите на Ферари (в които се броят и тези на Ред Бул, разбира се), тъй като простото изчисление показва повреди при три от общо четири агрегата (ако не се смята втората смяна на Фелипе). При всички се оказва, че има един и същи проблем – пропукани бутала.

Рубенс Барикело също излезе в квалификацията със сменен силов агрегат в своята Хонда. Според източник от отбора пък проблемът не е само в двигателя на бразилеца, което не е никак окуражаващо за класиралия се на първа редица негов съотборник Дженсън Бътън.

Последната засега жертва се оказа Ралф Шумахер, чийто мотор Тойота изгърмя през втората част на квалификацията. С него състезателите с нови двигатели за утрешната надпревара са общо девет от 22 пилоти.