Начало Рали Целта на Кубица и за Мексико ще е да завърши ралито

Целта на Кубица и за Мексико ще е да завърши ралито

18
0
Роберт Кубица

Роберт Кубица ще се изправи срещу далеч по-познато предизвикателство в Мексико – рали на чакъл – след снежното изпитание в Швеция. Полякът имаше доста грижи по непознатата за него настилка и няколко пъти излиза от трасето, но се добра до финала във втората за сезона надпревара. Сега му предстои изкачване на сериозна надморска височина, но все пак има повече опит на такъв тип трасе.

Шведският студ ще бъде заменен от 30-градусова жега. Отсечките пък достигат до над 2500 метра надморска височина и това има сериозно влияние върху двигателите, чиято мощност пада с до 30%. Затова тренировките са изключително важни, тъй като и най-малката грешка се плаща скъпо.

На Кубица и навигатора му Мачией Шжепаняк не им липсва отдаденост, а и основната им цел е да трупат опит. Полякът вече има опит на чакъл – той спечели надпреварите във WRC2 миналия сезон в Гърция и Сардиния, както и състезанието на смесена настилка в Испания. Сега подготовката му преди Мексико се състоеше в тест в планините на северна Испания.

От това, което знам, отсечките на рали Мексико са на особено сериозна надморска височина. Това означава, че има сериозен спад в мощността и съответно има влияние върху карането. Тази година ще има много дълги етапи и смятам, че ралито ще е голямо предизвикателство за новак. За първи път ще карам на чакъл с Фиеста RS WRC, за първи път ще се състезавам в Мексико и целта ми ще е да завърша. Надявам се да не допусна грешки като тези в Швеция – коментира Кубица.

Подходът на екипажа ще е същият като досега: събиране на максимално количество информация, като Роберт ще се постарае и да открие и разбере ралито сам за себе си.

Някои секции изглеждат много подобни на тези в Гърция. Не знам колко горещо ще стане във Фиеста-та, тъй като не съм имал възможност да карам в подобни условия. Миналата година обаче нямах никакви проблеми в по-дългите отсечки. Те, разбира се, са по-трудни от късите дистанции, но съм свикнал да съм в колата за дълги периоди от време, тъй като състезанията във Формула 1 са значително по-продължителни от етапите, които ще атакуваме другата седмица. Сцеплението и подходът ще са различни, но не се притеснявам от това, че ми предстоят 50-километрови отсечки – допълни Кубица.