Начало Рали Турските пилоти тренират здраво за рали България

Турските пилоти тренират здраво за рали България

253
0

Инвазията от турски пилоти във Варна обещава истинска битка по трасето на 48-ото рали „България“. Повечето състезатели от южната ни съседка пристигнаха с екипите си още в понеделник 15 май. Във вторник и сряда най-амбициозните от тях направиха опознавателни обиколки по пътища, близки до тези на ралито.

Най-професионално подходиха с тренировката поставените под стартов номер 3 Орхан Овчиоглу с навигатор Борчин Коркмаз. Те отцепиха в понеделник трасе около село Батово, ангажираха за своята безопасност родни пътни полицаи и направиха тестове – за сцепление на гумите и сработване на високи обороти на двигателя на техния Ford Fiesta R5 .

Многократният турски шампион Ягис Авчи с навигатор Бахадир Гючемес също имат намерение да се изкачат на първото място на почетната стълбичка в неделя. Те работиха по настройките на бегачката си Peugeot 208 T16 R5. Своите шансове за призово класиране имат  Бурак Чукурова с навигатор Ведат Бостанджи (Skoda Fabia R5) и Угур Соилу с навигатор Арас Динчер също с Skoda Fabia R5.

Фаворит за спечелването на настоящето рали „България“ е Пламен Стайков с навигатор Давид Кварацхелия. Миналогодишният ни шампион вече се състезава под флага на Грузия и се надява, че мощният му автомобил Mitsubishi Lancer Evo IX няма да претърпи технически проблеми. На български успех можем да се надяваме още на Игнат Исаев с навигатор Милен Илиев, които ще стартират със Citroen DS3 R3 Max, както и на Тихомир Стратиев с навигатор Здравко Попов и Peugeot 208 R2.

Представителите на Турция, за които нашето състезание ще е втори кръг от техния шампионат, споделиха, че тази година ралито е още по-интересно. Отсечките са разнообразни, имат променлив характер, изискват максимална концентрация, заради някои пътни участъци, които крият бабуни и дупки. 

Освен силно мъжко присъствие по трасето на най-авторитетното ни автомобилно рали сили ще мерят и три дамски екипажа. Фаворит за по-предно класиране е тандемът от Турция Бурджу Четинкая с навигатор Емире Кантурк с автомобил Mitsubishi Lancer Evo IX. От българките свое участие ще отбележат Виктория Гъркова с навигатор Велислава Павлова (Hyundai i20 coupe) и Дияна Стоянова с навигатор Иванела Иванова с автомобил Citroen Saxo.

Дияна Стоянова сподели в пресцентъра, че желанието им е да завършат ралито успешно, да нямат технически проблеми и катастрофи, но са наясно, че тяхната кола няма как  да се противопостави на по-мощната  бегачка на турските им колежки. Те ще водят битка с момичетата от Hyundai Racing Trophi.

За най-добре представилия се български екипаж организаторите са предвидили награди от спонсорите – туба масло Castrol GTX и цветя от варненската фирма Веси Флауърс. Като навигатор по трасето ще видим и дъщерята на ветерана Стоян Апостолов – Павлина Апостолова.