Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Мерцедес променили джантите си преди Гран при на САЩ

В Мерцедес променили джантите си преди Гран при на САЩ

310
0
Люис Хамилтън,Мерцедес

В екипа на Мерцедес все пак се променили джантите си преди Гран при на САЩ, за да избегнат възможен протест от страна на Ферари след състезанието, съобщава британския Аутоспорт.

Няколко дни преди началото на уикенда в Остин след запитване от страна на Ферари, ФИА обяви, че джантите на Сребърните стрели, използвани за първи път на Спа, напълно отговарят на правилата.

От Скудерията имаха претенции, че шампионите ползват джанти с много отвори в близост до зоната на захващане на колелото към главината, които се използвали за по-добро охлаждане на гумите. Тази концепция много приличала на тази на Ред Бул от 2012 г., която бе забранена същата година.

Тогава „биковете“ бяха принудени да променят главините на предните колела, защото дупките в тях изкарваха въздуха от спирачните отвори извън колелата. Затова те бяха счетени за подвижни аеродинамични елементи, които са забранени от правилата.

След отговора от страна на федерацията, от Ферари не са останали доволни от становището й и са поставили под въпрос интерпретацията на концепцията на Мерцедес от страна ФИА по време на дискусии относно правилата по време на уикенда в САЩ.

В крайна сметка централата е съобщила на Мерцедес, че дизайнът на джантите им не е с напълно изяснен статут и е напълно възможно да има официален протест от страна на Ферари.

В немския тим пък са решили да се застраховат с оглед на голямата си преднина в класирането при пилотите чрез Хамилтън и в това при конструкторите и са променили джантите си, премахвайки дупките в зоната на захващане на колелото към главината.

Дали това повлия на представянето на Хамилтън и Ботас в Остин не е съвсем ясно, ни и двамата имаха сериозно износване на гуми, което бе по-голямо от това на съперниците и доведе до загубата на позиции.

Двамата стартираха първи и 3-и, но завършиха едва 3-и и 5-и, като се наложи Люис да спира 2 пъти в бокса за смяна на гуми. По думите му са се появили неочаквани фактори, които са повлияли на работата с гумите.