Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Рено убедени, че индийската писта ще се хареса на пилотите

В Рено убедени, че индийската писта ще се хареса на пилотите

62
0
Джеймс Алисън

След разочарованието от Гран при на Корея техническият директор на Рено Джеймс Алисън очаква следващото предизвикателство – това в Индия на чисто новата писта Буд Интернешънъл.

– Резултатите в Корея не бяха добри, но скоростта изглеждаше на ниво – това повод ли е за оптимизъм?

– Скоростта наистина бе добра в Корея. Това се дължеше отчасти на специфичните характеристики на трасето. Там повечето коли бяха с нестабилна предна част, а ние не страдахме толкова. Трябва обаче да продължим да подобряваме автомобила и се надяваме на прилично представяне в останалите стартове.

– Колко предварителна работа се върши при включването на нова писта в календара? Или се започва едва с пристигането на трасето?

– Доста задачи трябва да се свършат преди пристигането на чисто нова писта. Съвсем обичайни симулации ни дават представа за неща като оптимален избор на предавателни числа, кое задно крило да предпочетем, какви амортисьори и височина на колата да предвидим, приблизителен разход на гориво, ефективност на DRS и т.н. Определени неща все пак могат да се свършат едва на самото трасе – като преценка на прилепянето, наличието или липсата на неравности, износването на гумите и прочие. 3% промяна в сцеплението с асфалта например води до цяла 1 секунда разлика във времената за обиколка.

– Има ли елементи от тази писта, напомнящи на други трасета от календара?

– Пистата е със сравнително конвенционално ниво на аеропритискане, комбинация от завои, които ще се преминават с различни скорости. Истинският характер обаче се разкрива, когато започне карането. Това трасе изглежда като че ли ще предложи поредица предизвикателства на пилотите и съм убеден, че ще стане популярно сред тях.

– Как ще паснат последните три писти на колата?

– Малко сме разтревожени за Абу Даби, тъй като има доста подобни характеристики на трите трасета, където въобще не се справихме тази година. И там, и в оставащите две надпревари обаче ще дадем максимума от себе си, за да извлечем всичко от R31.