Начало Formula E News Вандоорн се раздели с DS Пенске, очаква се да отиде в Мазерати

Вандоорн се раздели с DS Пенске, очаква се да отиде в Мазерати

163
0
Щофел Вандоорн
Щофел Вандоорн, снимка DS

Щофел Вандоорн се раздели с DS Пенске. Белгийският пилот реши да приключи двугодишния си престой във френско-американския отбор, през който записа само един подиум. Очаква се Вандоорн да продължи кариерата си в Мазерати.

Вандоорн се присъедини към DS Пенске в началото на ерата Gen3 през 2023 г. Белгиецът спечели световната титла през сезон 2021-22 с Мерцедес. Но оттеглянето на германския производител го принуди да търси място другаде, ако искаше да защитава титлата си в световния електрически шампионат

Вандоорн изкара трудна първа кампания с DS Пенске. Той разполагаше с не толкова конкурентен автомобил и не записа нито един подиум. В крайна сметка той финишира 11-ти в крайното класиране, като най-добрият му резултат беше 4-то място в първия старт на пистата в Джакарта.

Тази година Вандоорн направи известна крачка напред. В Монако той финишира трети и записа първия си подиум като част от DS Пенске. Но до края на кампанията той не се качи отново на почетната стълбичка. В крайното класиране Вандоорн остана десети и отново беше победен от съотборника си Жан-Ерик Верн.

Вчера беше обявено, че Вандоорн се разделя с DS Пенске. Очакванията са той да остане във Формула Е с екипа на Мазерати MSG.

„Пътуването ми с DS Пенске беше невероятно преживяване. Благодарен съм на екипа за непоколебимата подкрепа и очаквам с нетърпение новите предизвикателства пред мен“, сподели Вандоорн.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Stoffel Vandoorne (@svandoorne)

„Вандоорн бе важна част от DS Пенске от сезон 9 насам. Той демонстрира несравнима отдаденост и екипен дух. Приносът му е от съществено значение за успеха на отбора през целия му мандат“, се казва в изявление на тима.

„Наистина сме благодарни на Щофел за неговата отдаденост и изключителните резултати, които постигна за DS Пенске. Пожелаваме му всичко най-добро в бъдещите му начинания“, каза Джей Пенске.

Напускането на DS Пенске едва ли ще окаже влияние върху участието на Вандоорн с Пежо WEC. Очаква се съвсем скоро белгиецът да премине в друга марка, част от групата Стелантис- Мазерати. Италианците на свой ред трябва да се разделят с пилотите си във Формула Е Максимилиан Гюнтер и Джехан Дарувала.

От DS Пенске обявиха, че ще представят пилотския си състав за сезон 11 във Формула Е другата седмица. Очакванията са отборът да запази Жан-Ерик Верн.