Начало Рали Във Финландия отбелязват постиженията на Мишел Мутон и Карлос Сайнц

Във Финландия отбелязват постиженията на Мишел Мутон и Карлос Сайнц

144
0
Ауди,Мишел Мутон

Мишел Мутон и Карлос Сайнц влязоха в Залата на славата в транспортния музей на Финландия и техните постижения в рали спорта ще бъдат специално отбелязани следващата седмица, в чийто край е WRC надпреварата в страната.

Двамата се присъединяват към определено забележителна компания, включваща Рауно Аалтонен, Ерик Карлсон, Пади Хопкърк, Тимо Макинен, Хану Микола, Валтер Рьорл. Музеят се намира в Кангасала – на около 20 километра от Тампере.

Мутон понастоящем е мениджър на световния рали шампионат, но в историята тя остава като единствената жена, печелила състезания от WRC. През 1982 г. французойката взима три победи (общо 4 в кариерата й) и завършва втора в шампионата след Рьорл, но пък тимът й Ауди печели титлата при конструкторите.

Всъщност Мишел започва кариерата си като навигатор през 1973 г., но много скоро се премества от копилотското място зад волана. Участва в над 50 WRC старта, като последното й състезание е в Корсика през 1986 г.

Карлос Сайнц пък се оказва начело още в дебютната си надпревара през 1987 г., а в кариерата си има и победа в рали 1000 езера – един от малцината не-скандинавски пилоти с успех в това състезание. Кара за Тойота през 1989 г., като заедно печелят титлата в шампионата през следващия сезон, както и през 1992 г.

Испанецът има общо 26 победи и е карал освен това за Форд, Ланча, Субару и Ситроен. Освен това държи рекорда за най-много участия в световния шампионат (един от малкото, неподобрени още от Себастиен Льоб) – 196.