Начало Formula E News Верн и Вандоорн изпробваха за първи път болида Gen3 Evo

Верн и Вандоорн изпробваха за първи път болида Gen3 Evo

134
0
Жан-Ерик Верн
снимка, DS

Жан-Ерик Верн и Щофел Вандоорн изпробваха за първи път болида Gen3 Evo. Двамата пилоти на DS Пенске  завършиха успешно първия тестови ден с новата, усъвършенствана версия на автомобила от Формула Е, създаден от инженерите на състезателния отдел на DS Automobiles.

Gen 3 Evo е със система за задвижване на четирите колела и нов комплект аеродинамични елементи на каросерията. Той е много по-бърз и по-ефективен от актуалния GEN3 автомобил. Gen3 Evo ще направи своя състезателен дебют през сезон №11 във на Формула Е.

Gen3 Evo е следващият еволюционен етап в развитието на актуалния състезателен болид Gen3. Той бе представен официално непосредствено преди състезанието в Монако през месец април. В момента той преминава тестове от всички отбори и пилоти, участващи в световния шампионат Формула Е

Двукратният шампион във Жан-Ерик Верн и шампионът от 2022 г.Щофел Вандорн управляваха Gen3 Evo от името на DS Automobiles. Автомобилът имаше задвижващ агрегат, разработени от отдела за моторни спортове на марката по време на тестовия ден на пистата Майорка Съркит в Испания.

В сътрудничество със своите партньори в отбора на Пенске, екипът на DS Performance проведе изпитания на поведението и динамичните качества на състезателния автомобил със задвижване на четирите колела, обути с нови гуми. Тимът изпробва обтекаемостта и притискащата сила на най-новия аеродинамичен пакет, който бе тестван за първи път в реални условия.

Верн и Вандоорн направиха 200 изпитателни обиколки на пистата в Майорка. След това събраната от инженерите информация дадемного по-голяма по обем и качество информация за новия автомобил, който е много по-динамичен. Времето за ускорение от 0 до 100 км/ч вече е под две секунди. Gen3 Evo е и енергийно по-ефективен от актуалния DS E-TENSE FE23.

През есента ще се проведе още една серия от тестове на този болид. После DS PENSKE GEN3 Evo ще дебютира официално преди началото на единайсетия сезон във Формула Е.

„Тестовият ден с Жан-Ерик и Щофел беше много полезен за нас и научихме много. Отборът работи с Gen3 Evo и новите гуми от началото на годината. Сега първи път разполагахме и с пълния нов аеродинамичен пакет“, каза Еуджненио Францети.

„Нямаме търпение да видим тази последна еволюция на болида на пистата през следващия сезон в шампионата. Задвижването на четирите колела и невероятното ускорение ще направи надпреварата за титлата още по-напрегната и интересна“, добави директорът на DS Performance.

Следващата седмица Формула Е се насочва за предпоследния състезателен уикенд за сезон 2023-24. Той ще се проведе на американската писта Портланд Интернешънъл Рейсуей.