Начало Избрани Верстапен на полпозишън за Гран при на Австрия

Верстапен на полпозишън за Гран при на Австрия

2508
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели първата позиция за домашната за тима си Ред Бул Гран при на Австрия. Нидерландецът бе най-бърз в квалификацията на пистата Ред Бул Ринг. До него на първа редица на старта ще е Ландо Норис с Макларън. Трети се класира Джордж Ръсел (Мерцедес).

47 градуса бе температурата на пистата преди началото на квалификацията. Тази на въздуха бе скочила до 32 градуса. Утрешната надпревара започва час по-рано в сравнение с началото на сесията за разпределение местата на стартовата решетка. Това означава, че има вероятност да е още по-топло. Вероятността за дъжд е ниска.

Макс Верстапен тръгна почти веднага при светването на зеления семафор. Същото стори съотборникът му Серхио Перес, който вчера се оплака от Естебан Окон. Същото сториха и останалите състезатели без забавяне, защото на пистата Ред Бул Ринг задръстването започва още от питлейна. На изхода състезателите изчакваха, за да отварят разлика със съперниците си.

След първите опити начело в класирането бе Шарл Льоклер с 1:05.901 мин. Ландо Норис бе на 9 хилядни от секундата от него. Оскар Пиастри заемаше третото място – на 0,017 сек. Юки Цунода се нареди четвърти, следван от Карлос Сайнц, Верстапен, Кевин Магнусен, Перес, Даниел Рикиардо, Нико Хюлкенберг. Пилотите на Мерцедес още нямаха квалификационни обиколки – те излязоха последни на пистата. Люис Хамилтън записа шесто време, Джордж Ръсел излезе пръв с 1:05.614. 10 минути преди края на Q1 в зоната на изпадащите бяха Валтери Ботас, Логан Сарджънт, Фернандо Алонсо, Пиер Гасли и Ланс Строл.

Пилотите подобриха с бързите си опити. Верстапен на свой ред оглави класирането, но веднага бе прескочен от Сайнц

Льоклер бе трети. Алонсо даде шесто време, Строл – 13-то. Времената падаха толкова бързо, че Хюлкенберг и Алекс Албон слязоха под чертата заедно с пилотите на Заубер и Сарджънт.

Пиастри с най-силен втори сектор даде второ време. Норис даде най-добър първи сектор, но заряза обиколката – той бе четвърти. Хамилтън вече бе в зоната на отпадащите, където се върнаха още Строл и Хюлкенберг.

Малко повече от 4 минути преди карирания флаг в Q1 всички тръгнаха да се връщат на пистата и пак се изчакваха на излизане от питлейна. Температурата на асфалта падна под 46 градуса. Сайнц, Пиастри и Верстапен си останаха в бокса. Хамилтън даде шесто време.

„А, просто съм бавен, човече“, обади се Хамилтън по радиото.

Седемкратният световен шампион обаче завърши Q1 пред Ръсел. Алонсо също се измъкна с 15-то време. От първия квалификационен сегмент отпаднаха двамата пилоти на Уилямс, състезателите на Заубер и Ланс Строл.

С началото на Q2 се повтори „процедурата“ с излизането в питлейна и чакането на изхода. Първите времена бяха на пилотите на Алпин

Верстапен даде 1:04.577 мин. Ръсел се нареди втори – на 0,491 сек. Пиастри бе трети – на 0,493 сек. Сайнц на свой ред записа второ време, но и той бе на над 4 десети от секундата зад Макс. След като всички 15 пилоти в тази фаза на квалификацията записаха квалификационни серии под чертата бяха Пиер Гасли, Цунода, Хюлкенберг, Магнусен и Алонсо. Рикиардо бе на ръба – десети.

При финалните опити Верстапен бе още по-бърз и свали собственото си постижение до 1:04.469 мин. Сайнц остана в пита, но запази второто място. Зад него се наредиха Ръсел и Хамилтън. От Q2 отпаднаха Рикиардо, Гасли, Магнусен, Цунода и Алонсо.

Преди началото на Q3 в Ред Бул работеха по колата на Перес. При излизането си пък Хамилтън едва не повлече една от повдигащите стойки

Първото време в последния квалификационен сегмент бе на Хюлкенберг – 1:06.004 мин. То веднага бе подобрено от Окон. Сайнц прескочи и двамата с 1:05.235. Пиастри бе още по-бърз от испанския пилот на Ферари. Съотборникът му Норис го задмина, но всички бяха изпреварени от Верстапен – 1:04.426.

Хамилтън записа пето време, Ръсел – трето. Четвърти се нареди Льоклер.

Всички се прибраха по боксовете преди наистина последните, решителни опити в квалификацията. Хамилтън каза, че има проблеми с предната част на своя Мерцедес. С подобни грижи бе и Перес, който помоли инженера си да погледне колата му в бокса.

Последният опит на Верстапен бе по-добър от предишните му обиколки – 1:04.314 мин. Пиастри излезе втори. Норис измести съотборника си от това място. Льоклер сбърка и изхвърча от пистата. Хамилтън излезе пети. Ръсел след това даде четвърто време. Сайнц влезе между пилотите на Мерцедес, Льоклер остана седми. Перес се класира осми.

Обиколката на Пиастри обаче бе изтрита за нарушаване ограниченията на трасето и той се върна на седма позиция. Това изведе Ръсел трети. Хюлкенберг и Окон пък се наредиха девети и десети.