Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Бяхме по-назад през целия уикенд

Верстапен: Бяхме по-назад през целия уикенд

2645
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка Спас Генев

Макс Верстапен финишира на трета позиция в днешната квалификацията на Хунгароринг. Пилотът на Ред Бул не успя да се справи с колегите си от Макларън, макар да караше подобрената версия на RB20. Верстапен призна, че е изоставал през целия уикенд и е нямал отговор на темпото на двете оранжеви коли.

Верстапен пристигна в Унгария с големи очаквания. Нидерландецът се надяваше подобренията в неговия болид да му помогнат да се върне на върха. Новостите в RB20 бяха специално за писти като Хунгароринг, на които преобладават бавни завои и шикани.

Пилотът на Ред Бул остана втори след края на вчерашния ден. Той призна, че стартът на уикенда е добър. От друга страна стой посочи, че автомобилът на Макларън изглежда много силен.

Верстапен остана трети в последната свободна тренировка на пистата край Будапеща. Той обаче беше смятан за фаворит за полпозишъна, ако се има предвид стабилността на неговия болид и показаната скорост в сесията

Нидерландецът показа добра скорост в променливите условия на квалификацията и прескочи с лекота Q1 и Q2. В средата на Q3 Верстапен записа рекордни сектори и оглави класирането. Очакванията бяха той да спечели полпозишъна. За негово нещастие, Ландо Норис и Оскар Пиастри подобриха постижението му.

Верстапен реши да не излиза за финален бърз тур след рестарта на сесията. В крайна сметка рискът на нидерландеца се оказа правилен и той запази третата стартова позиция за утре.

„Опитах се. Бяхме по-назад през целия уикенд. Опитах се да се доближа колкото се може повече, но просто не беше достатъчно. Не можем да определим защо е така“, заяви Верстапен след края на квалификацията.

Пилотът на Ред Бул не се намира в толкова лошо положение. При добър старт той може да изпревари някой Макларън и да започне да диша във врата на другия болид. Стратегията и работата с гумите също ще бъде от решаващо значение в утрешната надпревара.

„Третото място все още е много близо. Просто трябва да се надяваме, че автомобилът ще е добър в състезанието. Обичам конкуренцията. Бих искал да съм на върха, но в момента чувствам, че сме в ролята на преследващи. Аз не се отказвам от борбата, но предполагам, че сега е по-сложно“, добави пилотът на Ред Бул.

Верстапен вярва, че Макларън може да използва и двата автомобила, за да му попречат да ги изпревари. Нидерландецът обаче няма да има подкрепата на своя съотборник Серхио Перес, който отново се издъни

„В последните няколко състезания Макларън е наистина добър в състезанието, дори в сравнение с квалификацията“, заяви Верстапен. „Щеше ми се да имам малко повече сцепление, но в момента го няма. Все още съм много близо. Колата е добра в състезанието и поне можем да следваме [Макларън] и да видим какво можем да направим.“

„Днес беше доста по-студено от очакваното, с облаци и малко дъжд,. Утре състезанието ще бъде доста по-различно и се надявам това да ни помогне“, заключи Макс Верстапен.

Междувременно Серхио Перес продължи да прави грешка след грешка. Мексиканецът катастрофира в първия сегмент от сесията и повреди своя автомобил. Така той ще потегли от дъното на колоната в утрешната Гран при на Унгария.

„Трудно е да се преценят условията. Дъждът беше силен, но не губих сцепление, и подобрявах обиколката си“, каза Перес. „В ретроспективен план, когато погледнем към това, бяхме в безопасност. Нямаше нужда да правим обиколка, но винаги знаеш много неща след това.“

„Боли ме, че това се случи отново, особено на тази писта. Много съжалявам, че разочаровах отбора си. В този случай много боли.“

„Но аз няма да се откажа. Наистина ще дам всичко от себе си, за да обърна ситуацията и да натисна колкото се може повече, за да спечеля точки в борбата при конструкторите“, добави пилотът на Ред Бул.