Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен е фокусиран върху състезанието в неделя

Верстапен е фокусиран върху състезанието в неделя

1452
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен коментира събитията от днешните тренировки в Белгия. Пилотът на Ред Бул призна, че е много трудно да се намери перфектния баланс, но беше доволен от показаното темпо. Верстапен добави, че насочва фокуса си най-вече върху състезанието в неделя, след като ще потегли с 10 места назад заради наказание.

Верстапен показа отлична скорост в първата свободна тренировка на Спа. Трикратният световен шампион оглави класирането и имаше сериозен аванс спрямо съперниците си. Разбира се, времената от откриващата сесия не бяха толкова представителни.

По време на сесията стана ясно, че Верстапен ще бъде преместен с 10 места назад спрямо резултата, който запише в квалификацията утре. Нидерландецът ще използва пети двигател с вътрешно горене, който над допустимата норма.

Верстапен остана трети във втората тренировка в Белгия. Пилотът на Ред Бул беше изпреварен от Ландо Норис и Оскар Пиастри. Двамата отново ще бъдат най-сериозните съперници на настоящия лидер в шампионата.

Верстапен не е печелил състезание от Барселона насам. Ако не спечели и този уикенд, предимството му в шампионата ще намалее още повече. Въпреки натиска, на който е подложен, Макс не изглежда твърде притеснен след края на тренировките.

„Опитахме доста неща. Обикновено в Спа има първи и трети сектор сектор три, където се иска максимална скорост. Все още има и много дълъг среден сектор, където се иска скорост в завоите. Затова все още е много трудно да се намери правилният баланс“, каза Верстапен.

„Опитваме няколко неща, за да видим кое е по-добро. Разбира се, сега ще го разгледаме в данните и ще го анализираме. Започнахме доста позитивно денят, макар че втората тренировка може би не беше толкова добра. Имаме няколко неща, които да разгледаме заради всички промени, които направихме“, обясни пилотът на Ред Бул Рейсинг.

„Надяваме се, че ще можем да съберем всичко заедно за състезанието. Знам, че трябва да започна малко по-назад с наказанието си за двигателя и да се опитам да оптимизирам всичко. Естествено, винаги искаш добра квалификация, но най-важното е състезанието. Заради това ще се съсредоточим върху него“, завърши Макс Верстапен.

Съотборникът на Верстапен Серхио Перес имаше труден първи ден в Белгия. Мексиканецът остана седми в първата свободна тренировка. Във втората той едва девето време и се оплакваше от презавиване и недозавиване на болида в различни части от трасето.

Играхме си, правихме някои неща с болида, но просто не успяхме да извлечем всичко от него“, каза Перес. „Мисля, че имаме достатъчно информация. И двата автомобила бяха доста различни, така че имаме какво да прегледаме за утре и за състезанието.“