Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Квалификацията бе въпрос на оцеляване заради ограниченията на пистата

Верстапен: Квалификацията бе въпрос на оцеляване заради ограниченията на пистата

1567
0
Карлос Сайнц, Макс Верстапен, Шарл Льоклер
Карлос Сайнц, Макс Верстапен и Шарл Льоклер; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели трети пореден полпозишън в Австрия, триумфирайки в квалификацията на пистата Ред Бул Ринг днес. Това е и четвърти пореден негов пол през този сезон. Пилотът на Ред Бул има три победи в домашния за тима си старт. Ако спечели в неделя, ще стане най-успешният пилот в надпреварата. В момента по 3 победи имат Верстапен (през 2018, 2019 и 2021 г.), Джо Сиферт и Ален Прост.

„Много се радвам да съм на полпозишън. Наясно сме, че уикендът е различен с този формат, но съм много щастлив от днешния ден“, коментира Верстапен непосредствено след финала

„Беше много трудно с тези ограничения на трасето“, продължи нидерландецът, който загуби няколко бързи обиколки по време на квалификацията.

Заради неспазване лимитите на трасето съотборникът му Серхио Перес пък изобщо не прескочи Q2. Във втория квалификационен сегмент всичките му бързи опити бяха анулирани.

„Не го правим нарочно. (Преминаването на ограниченията – б.р.) Но при такова темпо и тези високоскоростни завои е крайно трудно да прецениш къде е бялата линия. Мнозина пострадаха от това правило, аз включително. Така че квалификацията бе въпрос на оцеляване“, добави Верстапен.

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер бе особено подразнен от ситуацията с Перес

„Той разполага с кола, която спокойно може да е на първа или втора редица. Вървеше близо до времената на Макс. Трябваше да си остане в ограниченията! Първи страйк, втори страйк, „Чеко, просто остани в белите линии“, трети страйк и това беше. Крайно разочароващо е, защото можеше да е толкова по-напред. Фантастично е, че спечелихме полпозишън, но общото усещане е за недовършена работа“, коментира Хорнер.

„Да, блокирането не помогна, но пък в такива случаи оставяш малко повече място. Ще обърнем страницата, той ще се състезава здраво утре. Просто е адски дразнещо, защото и самият Перес е наясно къде можеше да е. И е още по-разочароващо, като знаем, че беше в състояние да постигне толкова по-силно класиране. Q2 не е моментът да гониш толкова време“, допълни шефът на Ред Бул.