Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен отговори на критиците си: Всички те могат да вървят на майната...

Верстапен отговори на критиците си: Всички те могат да вървят на майната си

7634
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Спас Генев

Макс Верстапен отговори на критиците си след случилото се в Гран при на Унгария. Пилотът на Ред Бул беше замесен в няколко противоречиви момента по време на надпреварата на Хунгароринг и дори се удари с Люис Хамилтън. Верстапен призова всички, които го критикуват, да „вървят на майната си.“

Верстапен се класира на трета позиция в квалификацията за Гран при на Унгария. Пилотът на Ред Бул призна, че изостава от колегите си от Макларън. Въпреки това той се надяваше днес да има по-добро темпо и да спечели благодарение на по-добра стратегия

Трикратният световен шампион имаше добра стартова реакция и атакува Норис на първи завой, заради което излезе извън пистата. Верстапен се върна на позиция пред Норис, която заемаше в следващите няколко обиколки.

Верстапен върна позицията на британеца след нареждане от неговия рейс инженер Джанпиеро Ламбиазе. После той започна да изостава от състезателите на Макларън и заложи по-различна стратегия.

По време на състезанието Верстапен се оплакваше по радиото заради стратегията на Ред Бул. Нидерландецът не беше доволен, че някои от съперниците му го изпреварваха чрез пресичаща стратегия.

Верстапен трябваше да изпреварва пилотите на Ферари във втората половина на състезанието. После той започна битка с Люис Хамилтън, която продължи няколко тура. Двамата световни шампиони се удариха на спирането за първия завой на пистата Хунгароринг. В резултат на това Макс изхвърча във въздуха и загуби позиция от Шарл Льоклер. В крайна сметка той финишира пети и беше доста ядосан от развитието на надпреварата.

Поведението на Верстапен беше разкритикувано от редица анализатори. На въпроса какъв е отговорът му към хората, които коментират, че е отишъл твърде далеч с думите си към отбора, Верстапен заяви пред медиите следното: „Всички те могат да вървят на майната си.“

Сблъсъкът с Хамилтън беше вторият случай в рамките на три състезания, в които Верстапен се удря със съперник. В края на миналия месец той имаше контакт с Ландо Норис, който му коства победата в Австрия.

Верстапен вярва, че не е виновен за контактът с Хамилтън на Хунгароринг.

„Говореха много глупости по мой адрес в Австрия. Там хората казаха, че съм се движел при спиране, бла, бла, бла“, заяви Верстапен.

„Позиционирах автомобила си при първоначалното движение и след това го държах прав. Но днес при спиране той просто продължи да завива надясно. Ето защо и аз блокирах гумите. Разбира се, исках да се движа, но видях, че колата от външната страна просто продължава да идва към мен.“

„В противен случай щяхме да катастрофираме още преди това. Трябваше да се опитам да спра автомобила и затова се наложи да блокирам“, добави пилотът на Ред Бул.

Верстапен се караше със своя рейс инженер през по-голямата част от надпреварата. В един момент Ламбиазе дори каза на нидерландеца, че се „държи детински.“ Нидерландецът обясни и причините за това нещо

„[ Бях ядосан], защото отново получих глупави коментари и по радиото“, обясни Макс.

„Вместо те просто да се опитат да поговорят с мен и може би да признаят, че не е било идеално. Разбира се, това също ме успокоява. Но след това и те тръгват срещу него. Да, тогава беше последната капка за мен, която преля чашата.“ Запитан дали това е същото, което обикновено прави и че коментарите са направени в разгара на екшъна, Верстапен отговори: „Не. Мисля, че днес не беше добре.“

Верстапен беше привикан при стюардите заради случилото се с Хамилтън. Има вероятност той да получи наказание, което да го смъкне надолу в класирането. Същевременно другият пилот на Ред Бул Серхио Перес финишира седми, след като потегли 16-ти.

Верстапен в крайна сметка не получи наказание заради инцидента с Хамилтън. Стюардите на ФИА решиха да не предприемат по-нататъшни действия и да налагат санкция на нидерландеца.