Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен ще потегли с 10 места назад в Гран при на Белгия

Верстапен ще потегли с 10 места назад в Гран при на Белгия

2915
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен ще потегли с 10 места назад в Гран при на Белгия. Пилотът на Ред Бул получи наказание заради използване на пети двигател с вътрешно горене в неговия болид. Това означава, че той ще потегли поне от 11-то място в неделната надпревара. Наказание получи и Юки Цунода от тима на Виза РБ.

Наказанието на Верстапен беше неизбежно заради случилото се в Канада. Тогава повреда извади от употреба една от задвижващите системи на нидерландеца. След проверка от Хонда стана ясно, че тя няма да може да се използва повече. Следователно в Ред Бул се подготвяха за момента, в който Верстапен ще изтърпи наказание.

От Ред Бул казаха, че смяната на двигателя на Верстапен ще се случи на писта, която позволява изпреварвания. Отборът изключи това да се случи на Хунгароринг. Очакванията бяха това да се случи на Спа. Пистата в Белгия има няколко дълги прави и предлага отлични възможности за изпреварвания

Днес беше потвърдена смяната на мотора в болида на Верстапен. 26-годишният пилот е получил пети двигател преди началото на първата свободна тренировка. Това подсказва защо той имаше толкова голяма преднина в сесията спрямо останалите.

Използването на пети двигател с вътрешно горене означава, че Верстапен ще потегли с 10 места назад в неделната надпревара. Следователно най-добрата позиция, от която може да потегли Верстапен е 11-та.

Това не е първият случай, в който Верстапен е наказан на Спа. Преди две години той потегли 14-ти заради смяна на задвижваща система. Въпреки това той си проправи път и спечели с голяма преднина спрямо Серхио Перес.

Миналата година Верстапен потегли шести на Спа заради нова скоростна кутия. Това обаче не му попречи да запише още един убедителен успех на белгийското трасе. Сега пилотът на Ред Бул отново е фаворит за победата, макар да не потегли от челната десетка.

След края на тренировката стана ясно, че Макс е карал с превишена скорост в бокса. Затова той е бил глобен със 100 евро. Някои негови колеги също олекнаха със 100 евро зарад същото нарушение.

Верстапен не е единственият пилот, който получи наказание този уикенд. Заедно с него е Юки Цунода. Японецът смени всички компоненти в своята задвижваща система. Това означава, че той ще потегли последен в неделя.

Естебан Окон и Александър Албон също има нови компоненти в своите задвижващи системи. Двамата обаче няма да бъдат наказвани, тъй като не са превишили лимита, наложен от ФИА.