Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Засега изглежда, че този уикенд сме по-конкурентоспособни

Верстапен: Засега изглежда, че този уикенд сме по-конкурентоспособни

2373
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен остана положително настроен след първия ден от рейс уикенда в Азербайджан. Пилотът на Ред Бул вярва, че е по-конкурентоспособен, отколкото на Монца и беше сравнително доволен от своя автомобил. Верстапен не пропусна да се оплаче от баланса на RB20 по време на двете тренировъчни сесии.

Верстапен си тръгна от Монца доста притеснен и ядосан. Нидерландецът описа автомобила си като „чудовище“ и не успя да разбере как Ред Бул може влоши толкова представянето си. Тимът от Милтън Кийнс се намира далеч от формата, която показа в началото на сезона.

Трикратният шампион изглеждаше конкурентноспособен през двете петъчни сесии. Но от друга страна, първата сесия беше съкратена с поне 20 мин. заради инцидентите на Шарл Льоклер и Франко Колапинто. В последните секунди Верстапен записа най-добрата обиколка с меки гуми и показа отлично темпо в бавния сектор

Верстапен остана едва шести във втората свободна тренировка на пистата в Баку. Нидерландецът отново не беше напълно доволен от своя болид и се оплака от недозавиване. Той също така губеше много време на дългата права.

„Мисля, че като цяло изкарахме добър ден“, каза Верстапен. „Научихме няколко неща. Сега трябва да погледнем назад към това, което опитахме. Но засега изглежда, че сме по-конкурентоспособни този уикенд. Това поне е положително“, добави пилотът на Ред Бул.

Подобно на много свои колеги, Верстапен също допускаше грешки и навлизаше в зоната за сигурност. Причината за това беше свързана с ниското сцепление на хлъзгавото и прашно улично трасе в Баку.

„Пистата е много хлъзгава и много 90-градусови завои. Ако имаш малък блокаж, понякога задържаш спирачката, за да не се удариш в стената или нещо друго поради предпазливост.“

„Но със сигурност FP2 беше малко по-трудна за мен. Както казах, просто трябва да съберем баланса малко повече. Доста съм уверен, че можем да бъдем конкурентоспособни в остатъка от уикенда“, завърши Макс Верстапен.

Съотборникът на Верстапен Серхио Перес остана много доволен от днешния ден в Баку. Мексиканецът финишира трети в първата и втори в следобедната сесия на това трасе. Така той записа най-добрия си ден от началото на сезона и изглежда фаворит за утрешната квалификация.

„Определено беше добър, солиден ден“, каза Перес. Мексиканецът остана само на шест хилядни от Льоклер в FP2. „Направихме добър прогрес от FP1 до FP2. Просто трябва да сме сигурни, че ще успеем да напреднем оттук нататък. Мисля, че определено можем да сме в микса за утрешния ден.“

„Вървим в правилната посока и, откриваме, че можем да сглобим малко повече автомобила. Все още има дълъг път, но това, което видяхме досега, бе обещаващо.“

Пилотът на Ред Бул не знае дали ще се бори утре за полпозишъна в Баку.

„Мисля, че утре всичко може да се случи. Затова  трябва да сведем глави и да караме. Надяваме да направим страхотни няколко обиколки. Е, в Q3 ни трябва само една“, допълни Серхио Перес.