Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел спечели невероятната битка с Мерцедес в Бахрейн

Фетел спечели невероятната битка с Мерцедес в Бахрейн

47
0

Себастиан Фетел спечели невероятната битка с пилотите на Мерцедес в Гран при на Бахрейн, за да постигне втората си победа за сезона във Формула 1. Германецът използва отлична стратегия с ранно използване на супермеките гуми на 2 пъти и завършване с меките, за да успее да удържи атаките на много бързия Люис Хамилтън в края.

Британецът може да се сърди и на себе си за пропуснатия шанс да спечели, тъй като си заработи глупаво наказание от 5 секунди за умишлено задържане на Даниел Рикиардо при първите спирания в бокса.

Трети завърши Валтери Ботас с другия болид на Сребърните стрели, който потегли от полпозишън, но в хода на състезанието нямаше нужното темпо да се бори за победата. Райконен с другия болид на Скудерията остана 4-и, като бе много далеч от темпото на съотборника си и от това на Мерцедес.

Челната петица допълни Рикиардо, а съотборникът му в Ред Бул Верстапен отпадна след повреда. „Биковете” бяха конкурентни в първата третина от състезанието на Ферари и Мерцедес, но след това изостанаха значително. 

 

 

Още преди старта от надпреварата отпадна Щофел Вандоорн заради технически проблем с колата. Пилотът на Макларън не успя да стигне изобщо до стартовата решетка. При потеглянето Ботас поведе, а Фетел тръгна по-добре от Хамилтън и излезе на 2-о място. Райконен пък загуби позиции спрямо Верстапен и Маса и изостана на 7-и. Фетел бе плътно зад Валтери и не му позволяваше да се откъсне. В 5-ата обиколка Кими сбърка на излизане от последния завой в опит да се доближи плътно до Фелипе. В 8-ата обиколка все пак Ледения мина пред Маса в края на старт-финалната права.

Първият пилот, минал през бокса, бе Ланс Строл в 9-ия тур. В същата обиколка Магнусен от Хаас отпадна. В 11-ата Фетел опита пресичаща стратегия и влезе в бокса за нови гуми суперсофт. Верстапен каза по радиото, че според него и в Ред Бул трябва да сторят същото. И в следващата обиколка Макс спря в пита за суперсофт. Той излезе на няколко секунди зад Фетел, но веднага след това получи повреда в спирачките  на 4-и завой и отпадна.

 

 

В 13-ата обиколка за нови гуми спря и Райконен, а заради катастрофа на Ланс Строл и Карлос Сайнц на първия завой на трасето излезе кола за сигурност. През това време и двамата пилоти на Мерцедес минаха през пита, а същото стори и Рикиардо. При връщането си Ботас със суперсофт гуми се озова зад Фетел, който поведе, а Даниел със софт излезе на 3-а позиция пред Хамилтън (с меки гуми). ФИА обяви, че Люис ще бъде разследван, тъй като при влизането в бокса забави нарочно движещия зад него Рикиардо.

 

 

Колата за сигурност се прибра в началото на 17-ата обиколка. Ботас веднага се опита да изпревари Фетел в 4-и завой от външната страна, но германецът му „затвори врата”. Хамилтън обаче направи успешна маневра срещу Рикиардо на старт-финала и излезе на 3-а позиция. Пилотът на Ред Бул имаше проблеми със загряването на гумите си и бързо бе задминат още от Маса и Райконен.

 

 

В 21-ата обиколка стюардите съобщиха, че Хамилтън получава наказание от 5 секунди заради забавянето на Рикиардо. Той се движеше близо зад Ботас, докато Фетел започна да се откъсва напред. В 24-ата Райконен изпревари Маса и стана 4-и. В 27-ата Хамилтън изпревари Ботас и стана 2-и, като това бе тактическа смяна на позициите в Мерцедес, тъй като Валтери бе по-бавен. Веднага Люис намали преднината на Фетел, която бе достигнала 6.6 сек, на 5.8 сек. Рикиардо пък се справи с Маса и стана 5-и.

 

 

По-назад в колоната Квят, Палмър и Алонсо водеха люта битка за 10-ата позиция, като се изпревариха няколко пъти. В 31-ата обиколка Ботас влезе за втори път в пита и сложи софт. Фетел спря за нов гуми в края на 33-ата обиколка. Той сложи софт и се върна на 3-а позиция, зад Хамилтън и Райконен, но пред Рикиардо и Ботас.

В 38-ата и Райконен спря за нови гуми софт и се върна на 5-а позиция. Две обиколки по-късно Рикиардо също мина през бокса и излезе зад Райконен и пред Маса. В 41-ата и Хамилтън направи последното си спиране, като изтърпя и наказанието си от 5 секунди. Той обаче изненадващо сложи софт, а не суперсофт. От отбора му казаха, че според данните меките гуми са по-добрият избор спрямо суперсофт.

Той започна да прави страхотна серия от бързи обиколки и много бързо съкрати изоставането си от 10 сек спрямо Ботас и го изпревари без съпротива от страна на финландеца. След това продължи да гони лидера Фетел, като намали разликата от над 12 сек на 6 на финала, но нямаше шанс да го атакува. Така Фетел триумфира за втори път през сезона и за 5-и път в кариерата си с Ферари. Това изведе Скудерията на първо място в шампионата при конструкторите.