Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Вилньов: Във Ферари ще има двубой между 7-кратния шампион и пилота, когото...

Вилньов: Във Ферари ще има двубой между 7-кратния шампион и пилота, когото третират като шампион, но още не е

6490
0
Люис Хамилтън, Шарл Льоклер
Люис Хамилтън и Шарл Льоклер; снимка: ATP

Жак Вилньов се изказа неочаквано одобрително относно новината, че Люис Хамилтън ще кара за Ферари от 2025 г. В интервю за италианския вестник „Гадзета дело спорт“ той сподели, че така Скудерията ще е арена на великолепен двубой: между вече седемкратния световен шампион и Шарл Льоклер – пилота, когото всички третират като шампион, но все още не е печелил титлата в F1.

„Това е добра новина за всички ни. Неочаквана, но наистина вълнуваща. Накара хората да говорят. Човек не може да си представи нещо по-голямо: най-великият отбор на всички времена заедно с най-успешния пилот. За Ферари това е невероятна имиджова реклама в положителен смисъл. А за Хамилтън е страхотен ход. Усещането относно Мерцедес продължава да е, че на екипа му липсва нещо. Не мисля, че ще успеят да се справят в следващите две години. Така че Люис с основание отива във Ферари“, сподели Вилньов.

„Дали ще печели е друг въпрос. Ако го стори, би било фантастично – възможно най-добрият сценарий. Особено след като Скудерията не е била на върха от толкова отдавна. Щеше да е напълно различно, ако се бе появил там след Михаел Шумахер например. Но дори и да не спечели, то пак ще е страхотна имиджова реклама. По-добре да не печелиш с Ферари, отколкото с Мерцедес“, продължи световният шампион за 1997 г.

„Ферари е различен свят. Там се оцелява трудно. Сега ще видим колко силен психологически е Хамилтън. Ферари използва пилотите си. Дори състезател като Фернандо Алонсо се изгори. Единственият, на когото подобно нещо не се случи, бе Михаел Шумахер.“

„Големият губещ в ситуацията е Карлос Сайнц. Той ще има много по-малко козове в преговорите си с Ауди или който и да е друг отбор заради случилото се. Освен това Карлос сега няма да има интерес да играе за отбора. Резултатите на Ферари вече нямат никакво значение за него – единствено неговите са важни. Той ще трябва да гони добри класирания, за да си намери договор за 2025 г. Може да опита да бие Льоклер. Няма какво да губи“, каза още Вилньов.

Относно реакцията на Льоклер за пристигането на Хамилтън в отбора, който от няколко години се гради около него, има различни мнения. В италианската преса едни източници твърдят, че монегаскът дори се радва. Според други обаче и той, и хората около него били ядосани, че от Ферари са решили да привлекат англичанина. Вилньов бе попитан има ли за какво да го е яд Льоклер.

„Хамилтън ще отиде в Маранело като най-успешния пилот в историята на Формула 1, за какво да го е яд Льоклер? Те му дадоха много дълъг контракт, за да си мълчи. Сега става още по-ясно защо от тима постъпиха така. Но това ще е великолепен двубой: между пилота, който вече е спечелил седем пъти световния шампионат и пилота, когото всички третират като шампион, въпреки че още не е ставал такъв“, посочи канадецът

„В Маранело ще се създадат два лагера, както вече се е случвало преди. Но ще е интересно. Би било страхотно, ако преоткрием Люис от най-добрите му дни, а и той няма какво да губи. А да приключиш кариерата си със стил и във Ферари е най-хубавото нещо на света“, добави Вилньов.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Doni Nahmias (@doni.nahmias)