Начало Top Moto News Винялес на върха след първите две тренировки в Германия

Винялес на върха след първите две тренировки в Германия

5
0
Маверик Винялес, Априлия
Маверик Винялес. снимка Априлия

Маверик Винялес завърши на първа позиция след днешните тренировки в Германия. Пилотът на Априлия записа рекордна обиколка за 1:19.622 мин. Втори и трети финишираха Хорхе Мартин (Прамак Дукати) и Мигел Оливейра (Тракхаус Априлия).

Германия е домакин на кръг №9 от сезон 2024 в световния шампионат на MotoGP. Състезанието се провежда на пистата Заксенринг с дължина 3.671 км и разположена в провинция Саксония. Това е най-късата писта в календара на MotoGP. След уикенда в Германия започва лятната пауза за тазгодишната кампания

Чудесни бяха условията преди старта на първата свободна тренировка за Гран при на Германия. Температурата на въздуха беше 17 градуса, а тази на асфалта-23. Над трасето имаше облаци, но нямаше голяма вероятност за валежи.

Този уикенд Щефан Брадл (Хонда) кара с уайлдкард. Реми Гарднър пък замества Алекс Ринс в тима на Ямаха. Това ще бъде първо участие за австралиеца в MotoGP от сезон 2022 насам, когато караме за тима на Tech3.

Мартин беше най-бърз в първата свободна тренировка за Голямата награда на Германия. Испанецът даде сериозна заявка за утрешната квалификация. До него се наредиха Марк Маркес и Винялес. Баная остана девети, но това нямаше толкова голямо значение.

По време на тренировката стана ясно, че Алейш Еспаргаро се отказва от по-нататъшно участие в уикенда на пистата Заксенринг. Пилотът на Априлия чувства силна болка в едната ръка след инцидента, който претърпя по време на спринтовата надпревара в Нидерландия.

Условията във втората петъчна тренировка в Германия бяха много близки с тези в първата. Единствената сериозна разлика беше по-ниската влажност. Облаците над трасето продължаваха да стоят, макар и да не носеха дъжд със себе си.

Сесията беше прекъсната около 20 мин. след нейното начало заради инцидент на Фабио Ди Джанантонио. Пилотът на VR46 Дукати претърпя катастрофа на първи завой. За щастие, той успя да се изправи на крака след неприятната случка.

По време на сесията имаше множество инциденти. Най-страховит беше този на Марк Маркес. Испанецът претърпя ужасяващ хайсайд на завой №11. След него Маркес изпитваше известна болка, но за щастие не получи сериозна травма.

Винялес завърши на първо място след края на петъчния ден в Германия. Пилотът на Априлия подобри рекорда на пистата Заксенринг и стана основния фаворит за утрешната квалификация. Веднага зад него се класираха Мартин и Оливейра.

Четвърти остана другият пилот на Грезини Алекс Маркес, следван от заводските състезатели на Дукати Франческо Баная и Енеа Бастианини. Директно участие в Q2 си гарантираха още Франко Морбидели (Прамак Дукати), Педро Акоста (Tech3 GasGas), Фабио Ди Джанантнонио (VR46 Дукати) и Брад Байндър с КТМ.