Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Волф разкри, че е разговарял с Верстапен за преминаване в Мерцедес и...

Волф разкри, че е разговарял с Верстапен за преминаване в Мерцедес и какъв е бил шансът това да се случи

2566
0
Раймонд Вермюлен, Макс Верстапен, Йос Верстапен
Раймонд Вермюлен, Макс и Йос Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Тото Волф разкри, че е водил разговори с Макс Верстапен, мениджъра му Раймонд Вермюлен и баща му Йос Верстапен за евентуално преминаване на трикратния световен шампион в Мерцедес. Възможността това да стане за 2025 г. вече не съществува, каза шефът на тима от Бракли, но не изключи да се случи в бъдеще. Волф добави, че това, което е харесал в разговорите с Верстапен и екипа му, била липсата на скрити цели.

„През цялата година досега смятах, че има възможност. Не беше нищо. Въпросът е много щекотлив – не само заради представянето, но и заради междуличностни проблеми, за които всички знаем. Между другото, с Йос съм се разбирал през целия си живот, но това е може би, защото малко си приличаме- Ето защо мислех, че вратата никога не се е затваряла напълно. Какъв беше шансът да се случи? Може би 10:1, 9:1. Не исках да се отказвам. Но през лятото заедно стигнахме до заключението, че не трябва да чакаме нещо да се случи преди да вземем решение за 2025 г. И че е необходимо да продължим работата си“, заяви Волф.

„Това, което харесвам при Макс, Раймонд и Йос е, че говорим направо. Твърде отдавна сме в този бизнес. Взехме решение за пилотите си за догодина. Сега ще вложим всичките си усилия в това. Надявам се това да са състезателите ни и през 2026-та, и по-нататък. Но това не затваря вратата за Макс – да се присъедини към нас от 2026 г. или в някакъв следващ момент, защото искаме всичките ни опции да са отворени по същия начин, както го прави и той. Това, на което се радвах аз в разговорите ни, бе, че нямаше скрити цели. Няма такова нещо. Всичко е на масата“, продължи Волф

„Отношенията ни (с Верстапен) са много добри още откакто Макс се появи на радара ни – в началото на кариерата си с едноместни състезателни автомобили. Срещата ни в хола ми във Виена беше първият им сериозен контакт във връзка с Формула 1 изобщо. Уважението винаги е съществувало.“

„Мисля, че имаше един колеблив момент – след Силвърстоун (през 2021 г.). Според мен онзи сезон се отрази лошо на всички ни. Беше безкрайно напрегнато. Нещата наистина се объркаха, когато допуснах грешка след Силвърстоун. Не се обадих на Йос същия ден, а трябваше да го сторя. Не го направих, защото бяхме ядосани от цялата ситуация и освен това Пол Монахан ми каза в питлейна, че Макс е добре и му няма нищо. Аз се опрях на тази информация вместо да вдигна телефона, да се обадя на Йос – както щях да направи през всичките предходни години – и да попитам: „Макс добре ли е?“ Имам дете, което кара картинг. Знам какво чувства един баща. След това дойде катастрофалната Гран при на Абу Даби. После нещата полека-лека се оправиха и сега, няколко години по-късно са си толкова добре, колкото в началото“, каза още Волф.

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер реагира остро няколко пъти досега на слуховете за евентуално преминаване на Верстапен в Мерцедес. Той дори каза, че ако Волф толкова иска Верстапен, то Йос е свободен.

На Зандвоорт Хорнер отново бе попитан каква и ситуацията с Макс

„Ситуацията е такава, каквато повтарям, че е през цялото време. Знаем какво е споразумението ни с Макс, Макс знае какъв е договорът му с нас. Със сигурност никога не е било опция да ходи в Мерцедес. Ако те са избрали да вземат [Андреа Кими] Антонели, то трябва да обсъдите с тях рисковете от привличането на младеж“, отговори Хорнер.