Начало Избрани Волф решил, че иска Антонели в Мерцедес пет минути, след като Хамилтън...

Волф решил, че иска Антонели в Мерцедес пет минути, след като Хамилтън му казал, че отива във Ферари

4735
0
Джордж Ръсел, Тото Волф, Андреа Кими Антонели, Кими Антонели
Джордж Ръсел, Тото Волф и Андреа Кими Антонели; снимка: Мерцедес

Тото Волф взел решение да направи Андреа Кими Антонели титуляр в отбора на Мерцедес пет минути, след като Люис Хамилтън му казал, че от 2025 г. отива във Ферари, заяви самият шеф на отбора от Бракли. Очакваната от доста време новина за това, че тийнейджърът ще кара догодина във Формула 1, при това за осемкратните световни шампиони, бе потвърдена вчера на пистата Монца в родината на пилота.

„Взех решение пет минути след като Люис Хамилтън ми каза, че отива във Ферари. Очевидно, е че обсъждахме и други опции. Идеята за Макс [Верстапен] не можеше да бъде отхвърлена напълно при всичко случващо се в Ред Бул. Но инстинктивно това бе комбинацията, която винаги съм искал“, заяви Тото Волф

„Не забравяме, че прескочихме някои стъпки с Кими, но все пак това бе целта ми (за F1 екипа). Някои от съперниците ни преследваха Кими заради националността му. Марко Антонели винаги е бил категоричен: „Вие ни дадохте толкова възможности, затова оставаме и продължаваме с вас“. Кими има природния талант. Притежава онази способност, която не може да се тренира. Както отбелязах и в петък, по-лесно е да накараш някого да успокои агресивността си, отколкото обратното“, продължи шефът на Мерцедес.

„Тези двама пилоти са бъдещето ни. Те са били и ще бъдат състезатели на Мерцедес. Ето защо договорите ни с Джордж [Ръсел] и Кими са доста дълги, сложни, с различни опции. Това тук е тенджера под налягане.“

„Мерцедес винаги е бил тенджера под налягане, но настоящата ситуация е, че искаме да работим с тези двама пилоти. И в миналото сме имали много къси контракти. Дори последният договор на Люис беше за 1+1 сезон. Така работи отборът. Най-важното според мен обаче е Джордж и Кими да се напаснат. На настоящия етап не виждам причина да не им окажем доверие“, каза още Волф.

„Нямаше да заложим на тези пилоти ако им нямахме 100% вяра, както и че те са най-добрият избор за Мерцедес. Това, което ценя у тях, е и откритостта им. Не флиртувам навън, винаги съм го казвал. Ситуацията с Люис може би ме изненада, но не съм водил дискусии с други пилоти. Отборът дава всичко от себе си, за да успеем, целият ни фокус е върху Джордж и Кими. Това е и моята позиция. Няма дискусии, няма задни мисли какво ще правим през 2026 г., защото сега работим за 2024 и 2025-та“, добави Волф.

Антонели дебютира в официална сесия от Формула 1 в петъчната първа тренировка. Той катастрофира при едва второто си излизане на трасето и това предизвика въпроси дали не е подложен прекалено рано на твърде голямо напрежение. Дори Хелмут Марко взе отношение по въпроса.

„Беше бърз, факт. Мисля, че това е добър знак. Но да го сложат в колата за първи път точно в Италия според мен доведе до излишно напрежение“, коментира съветникът на Ред Бул в F1.

На въпрос дали е по-добре един млад пилот да е бърз и да допуска грешки, отколкото да е бавен, но постоянен Марко бе категоричен: „Да. Това е и нашата философия.“

Нико Розберг, който е гост коментатор на Скай на Монца, каза пък, че той нямало да се справи на 18-годишна възраст. Световният шампион за 2016 г. освен това смята, че на Антонели все още му липсва достатъчно увереност.

„Момчето е много много специално, това е факт. Възможно е да се окаже най-добрият талант от следващото поколение пилоти. В момента е [Макс] Верстапен, след време може да е Кими Антонели. Рано е обаче да се каже. Наблюдавах го по време на пресконференцията и клатех отрицателно с глава, защото вътрешно си представях себе си на неговото място. Аз нямаше да се справя на 18. Липсва му увереността от успеха, например да е спечелил Формула 2. Той имаше малшанса да получи лош болид в F2. Нямаше възможност наистина да покаже какво може. Това също не му помага“, обясни Розберг.