Начало Автомобилни новини Volvo започна производството на електрическия SUV модел EX90

Volvo започна производството на електрическия SUV модел EX90

804
0
Volvo EX90
Volvo EX90

В завода близо до Чарлстън, Южна Каролина, стартира производството на новото Volvo EX90. Първите бройки от електрическия флагман ще бъдат доставени на клиентите през втората половина на годината.  

С модела EX90 китайско-шведската компания Volvo не само разширява електрическото си портфолио, но и отваря нова страница в историята си. Tова е първото Volvo, задвижвано от авангардна компютърна технология (core computing technology). Според  производителя тя „открива нова ера на безопасност за автомобилите“.

Първото клиентско Volvo EX90, слязло от поточната линия в Чарлсън, е впечатляващ екземпляр в цвят Denim Blue. Електрическият SUV е предназначен за купувач от САЩ, който ще го получи по-късно през годината.

Джим Роуън, главен изпълнителен директор: “Новото, изцяло електрическо Volvo EX90 е началото на нова ера за Volvo Cars – нова ера за безопасност, устойчивост и човешки ориентирана технология… EX90 се произвежда с гордост в САЩ и отразява нашия дългосрочен ангажимент към хората в Южна Каролина и обширния американски пазар.”

У дома в Южна Каролина

Първият завод на Volvo в САЩ е открит през 2018 г. близо до Чарлстън, един от най-старите градове в страната. Днес тук се произвеждат новият EX90 и седанът S60 при годишен капацитет от 150 000 автомобила.

През последните години компанията инвестира сериозно в производствения комплекс.  Обновени и разширени бяха каросерийното и бояджийското отделение, изградена е  производствена линия за батерии от последно поколение. Тези инвестиции потвърждават връзката на Volvo с Южна Каролина и САЩ. Volvo Cars присъстват тук вече почти 70 години, а мрежата им включва 281 дилърства в 47 щата.

EX90 в авангарда на електрическата революция

EX90 е базиран върху ново поколение на електрическата платформа на Volvo и осигурява до 600 км пробег. Проектиран е да бъде най-безопасното Volvo, създавано някога. Оборудван е с последно поколение технологии за пасивна и активна безопасност и иновативен софтуер с цяла армада сензори.

В духа на скандинавската философия за дизайн EX90 предлага модерни пропорции за оптимални сигурност, естетика и ефикасност. Благодарение на 7-местната си версия той е подходящ за големи семейства. Просторът в кабината е съчетан с функционалност и комфорт.

Volvo EX90 е оборудвано с мощна компютърна система и е постоянно свързано. Предвижда се автомобилът да става все по-добър с времето благодарение на актуализации по въздуха. Ъпдейтите се доставят от софтуерните инженери на Volvo, активират се от AI и са резултат от данни, събрани в реално време. „EX90 е доказателство за глобалните ни инженерни способности и затвърждава лидерската ни позиция в технологичната революция, която се развива в момента в автомобилната индустрия“, заявяват от фирмата.