Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Време ли е за паника в Ред Бул? Джони Хърбърт: Пропадането е...

Време ли е за паника в Ред Бул? Джони Хърбърт: Пропадането е от високо и е много, много бързо

3793
0
Макс Верстапен, Ред Бул
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен и шефовете на Ред Бул Рейсинг заявиха след Гран при на Нидерландия, че няма нужда да се паникьосват от проблемите, които имат с болидите RB20 в момента. Бившият пилот от Формула 1 Джони Хърбърт коментира обаче, че може би е време да се замислят за паника, защото ситуацията в екипа като цяло е напрегната. Англичанинът нарече Йос Верстапен „войнолюбец“, който непрекъснато критикува Ред Бул. Според Хърбърт от Милтън Кийнс като че ли не могат да посочат на Макс Верстапен посока на развитие, която ще му позволи да се бори за титли и в бъдеще.

„Йос каза, че с Макс са съсредоточени върху 2026 г. Всичко е напълно различно. Загубиха главния си конструктор, имат сериозни проблеми напоследък. Все още се борят за победи в състезанията, но доминацията им от началото на сезона изчезна. Макларън и особено Ландо [Норис] се изкачиха едно-две нива нагоре. В такъм момент започваш да си мислиш: „Добре, къде трябва да съм в бъдеще?“ Слуховете са, че Мерцедес изглежда е напред спрямо всички останали по отношение промените на правилата за 2026 г. А това е точно типът информация, която може да накара Макс и екипа му да си помислят: „Може би трябва да си ходим…““, коментира Хърбърт.

„Мисля, че би било глупаво ако не е имало разговори между Макс и Мерцедес. Тото би бил глупак ако не е инициирал дискусия. Според мен Макс е правилният пилот за тях в бъдеще. Кой не би искал Макс Верстапен? Кристиан Хорнер и Хелмут Марко твърдят, че още няма за какво да се паникьосват. Но би трябвало да започнат да мислят за паника, защото са в много, много различна ситуация. И както го виждам аз, пилотът им е недоволен“, продължи бившият F1 пилот.

„Йос е войнолюбец. Той постоянно критикува Ред Бул и в частност Кристиан. Могат ли те да му обещаят достатъчно за идващите години? Не съм сигурен. Мисля, че има голяма въпросителна относно това какво могат те (Ред Бул – б.р.) да покажат на Макс като посока (на развитие), която ще му позволи да продължи да се бори за титли“, каза още Хърбърт.

„Заради това, заради характера на Йос и този на Макс те вероятно изпитват съмнения относно позицията, в която са, защото пропадането е от високо и е много, много бързо. Дали има възможност за гражданска война (в Ред Бул)? Вероятно още не. Но напрежението се трупа. Определено се усеща натиск. Ще има момент на пречупване, защото нещата не вървят в желаната от тях посока“, заключи англичанинът

На пистата Зандвоорт Тото Волф каза, че е водил разговори с Макс Верстапен и екипа му. На въпрос как ще коментира това самият пилот се опита да го обърне на шега и попита: „Какви разговори?“ От Ред Бул се постараха да опровергаят Волф. Хелмут Марко заяви, че сънародникът му се е опитал да представи случайна среща в кафене за нещо повече.

„Той (Тото Волф – б.р.) нямаше да е добър шеф на отбор ако не бе опитал да вземе Макс. Според мен всеки топ тим би искал да има Макс. Другата история (за срещата)… Всички, участващи в нея, живеят в Монте Карло. А Монте Карло е много тихо място, когато няма състезание там. Няма и кой знае колко кафенета. Така че е съвсем нормално хората да попадат едни на други и разбира си, Тото изкара цяла история от това. От друга страна, Йос е по-голям фен на Тото от Кристиан“, заяви Марко.

„Всеки договор на топ пилот във Формула 1 има клаузи за напускане, които са базирани основно на представяне. В момента Макс е съсредоточен върху това да спечели шампионата. Трябва да гледаме напред. 2026-та година не е далеч, идват нови правила. В момента никой не знае кой ще има силен двигател. Вижте какво стана през 2014 г., когато използваният от нас мотор бе с поне 50 к.с. или повече по-слаб и не беше издръжлив. Наистина не се знае какво ще стане. Но в момента всичко е ясно. Макс ще кара за Ред Бул Рейсинг през следващия сезон и ние трябва да му дадем кола, която може да печели. Тогава всички тези слухове ще спрат“, каза още Марко.