Начало WRC News Втора победа за Елфин Еванс в WRC 2021

Втора победа за Елфин Еванс в WRC 2021

610
0
Елфин Еванс
Елфин Еванс; снимка: Тойота

Елфин Еванс спечели втора победа за сезон 2021 в световния рали шампионат (WRC). Пилотът на Тойота поведе през първата половина от втория ден от надпреварата, след това внимателно поддържаше аванса си и в неделя дори малко го увеличи. В крайна сметка Еванс финишира на 14,1 сек пред От Танак. Трети бе съекипникът на естонеца в Хюндай Крейг Брийн.

„Чувствам се прекрасно, че успяхме да постигнем този резултат“, заяви почти от подиума Еванс

„Имахме проблеми в Естония и направихме доста промени по колата. Това се изрази на увереността ми, но след като в петък свикнах пак с автомобила си и се задържахме в челото, в събота атакувахме и поведохме.“

Уелсецът атакува в последната състезателна дистанция, спечели пауърстейджа и добави 5 бонус точки към актива за победата. Второ време даде Танак, следван от Есапека Лапи, Такамото Кацута и Брийн.

Танак определи 70-ото издание на надпреварата като „много интересно рали“.

„Мисля, че най-трудното нещо за нас бе, че като отбор Хюндай за първи път се опитваше да се бори с Тойота тук. Когато следващия път се върнем, ще сме с кола, създадена по съвсем различна концепция и ще е още по-интересно.“

Брийн съжаляваше единствено, че не бе достатъчно бърз, за да се бори за победата

„Беше наистина много трудно рали, но два поредни подиума е прекрасен резултат. Нямах тази необходима допълнителна скорост, нужна да се боря за победата, но и така се справихме чудесно“, сподели той.

Страхотно каране направи и Есапека Лапи, който бе с частен Ярис WRC. Финландецът дълго време отсъства от WRC, но демонстрира, че скоростта му си е налице.

„Всички знаеха откъде стартирахме. Трябва да сме доволни. Благодаря и на отбора, колата бе перфектна и всички работиха прекрасно през целия уикенд. Беше наистина интересно“, каза той.

Себастиен Ожие пък получи минута наказание и глоба от 800 евро за неправилна затегната каишка на каската си

Седемкратният световен шампион допусна същото провинение заедно с Тиери Нювил и Дани Сордо по време на рали Монте Карло в началото на сезона. Обичайната глоба е 400 евро, но точно заради факта, че е повторно нарушение рейс контролът я удвои. Стюардите получиха снимка и видео, изслушаха обясненията на навигатора на Ожие Жулиен Инграсиа и спортния директор на Тойота Кай Линдстрьом. Самият пилот посочи, че не знае защо каишката се е разхлабила по време на 12-ата отсечка, а в началото на дистанцията не е имало нужда спешно да я затяга. В Монте Карло каза, че просто е забравил.

Това е трета санкция за Ожие този сезон. След случая с каската в първия кръг той отнесе 7000 евро глоба за пътно-транспортно произшествие в Хърватска на път към отсечка. Във Финландия Танак получи подобна санкция, но за превишена скорост – 5000 евро за 101 км/ч в зона на придвижване по публичен път с ограничение от 40 км/ч.

„Имаше някакъв проблем с мощността накрая. Не бе най-доброто ми рали Финландия. Очаквам сега едно истинско състезание на асфалт, а да не се занимавам с чистене на настилката“, бе коментарът на Ожие на финала на надпреварата, в която завърши пети.

Два кръга преди края на сезон 2021 в WRC Ожие е начело в генералното класиране със 190 точки. Еванс е със 166 (24 по-малко). Следват Нювил (130), Рованпера (129), Танак (128) и т.н. При отборите Тойота води с 441 пред Хюндай (380) и М-Спорт (172).