Начало Top Moto News WSBK: Баутиста остава в Дукати през 2025-та

WSBK: Баутиста остава в Дукати през 2025-та

42
0
Алваро Баутиста
Алваро Баутиста, снимка Дукати

Алваро Баутиста остава в Дукати през 2025-та. Испанският ветеран удължи с още една година договора си с марката от Болоня. По този начин Баутиста ще си партнира с Николо Булега за още един сезон в WSBK.

Баутиста се присъедини към заводския отбор на Дукати в WSBK през 2019 г. В края на същата година той стана вицешампион и спечели повече от 10 победи. Въпреки това испанецът напусна Дукати и премина в Хонда.

През 2022 г. Баутиста се завърна в семейството на Дукати, след като прекара две много трудни кампании в Хонда. Испанецът спечели първата си световна титла в края на същата кампания. Той спечели 16 победи и успя да се пребори с пилоти като Джонатан Рей и Топрак Разгатлиоглу.

Миналата година Баутиста наложи още по-сериозна доминация. Испанският ветеран спечели повече от 25 победи в рамките на една кампания и спечели втора световна титла. Същевременно Дукати отново стана шампион при конструкторите.

Тази година Баутиста изпитва сериозни затруднения заради промените в правилата. Заради по-малкото си тегло той кара с допълнителен баласт на своя мотор. В резултат на това Баутиста се представя по-колебливо и не може да постигне темпото, което имаше през 2022 и 2023 г. Въпреки това той не се отказва и продължава да дава всичко от себе си. От началото на сезона той записа две победи и е редовен претендент за подиуми в повечето кръгове

„Развълнуван съм, че ще продължа още един сезон с Дукати и с този прекрасен отбор, който за мен представлява едно семейство. Чувствам се перфектно физически и психически и съм сигурен, че все още мога да бъда много конкурентен“, сподели Баутиста.

„Освен това имам изключителни отношения с всички, като започнем от механиците и стигнем до ръководството и спонсорите. Затова съм още по-щастлив. Искам да благодаря на Дукати, Aruba, Стефано Чекони, Даниеле Казолари и Серафино Фоти за доверието им в мен. Надявам се, че ще мога да им се отплатя, като се върна към забавлението на пистата, както беше в последните кръгове“, добави пилотът на Дукати.

„Радваме се, че ще продължим да работим с Алваро Баутиста. Той ни подари страхотни емоции през последните сезони. Т алантът му със сигурност остава неоспорим“, каза Джиджи Дал’Иня.

„Новите правила и много високото ниво, достигнато от WSBK ще направят 2025 г. още по-голямо предизвикателство. Ние сме готови да се изправим заедно срещу него. Засега е важно да останем фокусирани върху настоящия сезон. Шампионатът е дълъг и ние ще направим всичко възможно, за да поставим Алваро в позиция да защитава световната титла до край“, добави генералният мениджър на Дукати.

Новият договор с Дукати означава, че Баутиста не планира да се оттегля, въпреки че ще навърши 40-годишна възраст през ноември. Опитният испанец е уверен, че може да се върне към победния път и да победи Разгатлиоглу. Пилотът на БМВ се намира в уникална серия, след като спечели последните 13 старта.

Новината за оставането на Баутиста няма да зарадва Андреа Яноне. Италианецът се надяваше да получи място в заводския тим на Дукати през 2025 г. Не се знае какво ще е бъдещето на Яноне в WSBK. Не се изключва той да напусне тима на GoEleven и да отиде при друг производител.