Начало Top Moto News WSBK: Баутиста започна защитата на титлата с победа

WSBK: Баутиста започна защитата на титлата с победа

149
0
Алваро Баутиста, Дукати
Алваро Баутиста, снимка Дукати

Алваро Баутиста спечели първото състезание на пистата Филип Айлънд. Пилотът на Дукати потегли втори и се представи отлично на мократа писта Филип Айлънд в Австралия. Втори финишира Джонатан Рей с Кавазаки, следван от Топрак Разгатлиоглу с Ямаха.

Днес се проведе първия от общо три старта от кръг №1 от сезон 2023 в WSBK. Световният шампионат се завърна на Филип Айлънд след няколко месечна пауза. Австралийското трасе прие последния кръг от сезон 2022, който се проведе в края на ноември.

Баутиста даде второ време в квалификацията на пистата Филип Айлънд. Световният шампион остана зад Разгатлиоглу. Последното място на първата стартова редица бе заето от новака Доминик Агертер.

Условията преди началото на първия старт от сезон 2023 в WSBK бяха хладни и дъждовни. Температурата на въздуха бе едва 20 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 24.

Баутиста направи най-доброто потегляне на мокрото трасе и поведе след преминаването на първи завой. Зад него се движеха Рей, Разгатлиоглу, Агетер, Локатели и Лоус

След първите няколко обиколки Рей зае лидерската позиция след като задмина Баутиста. Британецът опита да се откъсне от своя съперник като се има предвид отличната топ скорост на мотора на Дукати. Междувременно Том Сайкс се оттегли от надпреварата. Пилотът на Пучети Кавазаки получи технически проблем в своя мотоциклет и се прибра в бокса.

Междувременно Михаел ван дер Марк също приключи участието си в днешното състезание на Филип Айлънд. Пилотът на БМВ претърпя хайсайд малко във втората обиколка.

С напредване на първия старт от сезон 2023 в WSBK Баутиста започна да топи изоставането си от Рей сектор след сектор. Действащият световен шампион изпревари своя съперник от Кавазаки на завоя Стоунър и поведе.

Рей направи няколко неуспениш опита да си върне водачеството. Британецът обаче получи проблем с електрониката на своя мотор, който го принуди да върне малко газта. В същото време съотборникът на Рей Алекс Лоус катастрофира на завой №2. Състезателят на Кавазаки бе закаран за преглед в медицинския център на трасето.

До края на старт №1 на пистата Филип Айлънд Баутиста контролираше темпото си и записа първа победа за сезон 2023 в WSBK. Втори и трети финишираха обичайните заподозрени Джонатан Рей и Топрак Разгатлиоглу.

Четвърти и пети завършиха Андреа Локатели (Ямаха) и Аксел Басани (Motocorsa Racing Дукати). Шести остана Икер Лекуона (Хонда), следван от съотборника си Шави Виерж. Испанецът имаше контакт с Данило Петручи в последната обиколка. Инцидентът между двамата бе разгледан от стюардите на ФИМ, които преместиха италианеца на осма позиция. Така състезателят на Барни Дукати успя да намери място в топ 10 в първия си старт откакто се премести в WSBK. Девети и десети завършиха Скот Рединг (БМВ) и Гарер Гелоф (Bonovo БМВ). Топ 15 допълниха Филип Йотл (GoEleven Дукати), новобранците Реми Гарднър и Доминик Агертер (GRT Ямаха), Михаел Рубен Риналди (Дукати) и Хафиз Сиахрин (MIE Хонда).