Начало Други WTCC: 25 коли ще застанат на старт на Монца

WTCC: 25 коли ще застанат на старт на Монца

104
0
WTCC

25 коли ще застанат на старт в първия състезателен уикенд от световния шампионат за туристически автомобили (WTCC) за 2013 г. Те ще са от петима различни производители – BMW (8), Сеат (7), Шевроле (5), Хонда (3) и Лада (2). 24 ще участват през цялата година, единствено BMW-то на ANOME ще се включва в отделни надпревари.

За ФИА е особено удовлетворяващо да види, че WTCC привлича толкова много екипи и пилоти, както и интереса на важни производители – коментира президентът на световната федерация Жан Тод. – Имаме и количество, и качество, което означава, че ни очакват вълнуващи надпревари и сериозна битка за титлата. Този успех е най-доброто доказателство за това, че общите усилия на ФИА и промоутър на шампионата Евроспорт Ивентс се увенчават с успех.

Сериите стартират този уикенд на пистата Монца в Италия. Календарът включва надпревари в още 11 страни на четири континента. Финалът ще е на 17 ноември в Макау.

Шампионът за 2012 г. Роб Хъф ще защитава титлата си, но след години зад волана на автомобили на Шевроле, тази година той ще кара Сеат в нима на ALL-INKL.COM Munnich Motorspot.

Вълнувам се – нямам търпение да се състезавам с номер 1 на колата си! В същото време знам, че ще е труден сезон. Сеат-ът е отличен автомобил, но вече е на шест години. Габриеле [Таркини] направи чудеса с него, но не можа да се доближи до Шевроле. Трябва да сме реалисти – сподели британецът. – Аз обаче съм и оптимист. В шампионата се случват нови неща и в точните обстоятелства можем да сме на ниво. Целта ми е да спечеля няколко състезания, да взема подиуми. От самото начало се почувствах добре и в колата, и с отбора.

Той ще води битки със стария си съотборник Иван Мюлер (трикратен шампион в WTCC), който ще се състезава с Шевроле Круз на RML:

Всички мислят, че Иван ще е човекът, когото трябва да победим. Познавам го чудесно. Габриеле и Тиаго [Монтейро] (с Хонда в заводския тим на японския концерн) обаче също могат да са бързи, като те освен това направиха доста тестове. А има и други пилоти, които не бива да се изпускат от поглед: всеки с Шевроле: (съекипниците в bamboo-engineering) [Джеймс] Наш и [Алекс] Макдауал, [Том] Чилтън (братът на пилота на Маруся Макс Чилтън ще кара за RML); момчетата с BMW-та и да не забравяме [Джеймс] Томпсън с Лада. Те работиха година над колата си и съм сигурен, че имат сериозен напредък.

Заедно с Томпсън за Лада ще кара Алексей Дудукало. Унгарецът Норберт Михелиц пък ще е с третата Хонда – той и екипът му Zengo Motorsport предпочетоха Сивик-а за тазгодишното първенство. Японците се надяват в скоро време да могат да предоставят още коли на други екипи. Сред добре познатите имена, които ще карат и този сезон в шампионата, са Франц Енгстлер (Team Engstler, BMW), Том Коронел (ROAL Motorsport, BMW), Михел Никяер (Nika Racing, Шевроле) и т.н.