Начало Други WTCC: Шокираща победа на Дасте на Залцбургринг

WTCC: Шокираща победа на Дасте на Залцбургринг

62
0
Стефано Дасте

Стефано Дасте взе шокираща победа във втората надпревара от петия кръг на световния шампионат за туристически автомобили (WTCC) в Австрия. На пистата Залцбургринг той задмина двама съперници – Роб Хъф и Том Коронел – в последната обиколка и се поздрави с успеха.

Алексей Дудукало бе на полпозишън за второто състезание днес, след като механиците му се справиха с поправките по Сеат-а (вследствие на удара от първата надпревара). На старта обаче той не потегли достатъчно добре и начело излетя Том Коронел, следван от Дасте. Дудукало отиде трети, следван от Пепе Ориола, Тиаго Монтейро, Габриеле Таркини, Иван Мюлер, Роб Хъф и Ален Меню. Шампионът бе 10-и на грида, но от самото начало атакува безмилостно и до третата обиколка вече бе трети в колоната!

В четвъртия тур Мюлер атакува и без проблем задмина и Дасте, което остави само Коронел и неговото BMW пред звездата на Шевроле. Иван не се забави особено и не остави никакъв шанс на съперника си.

Междувременно Хъф вървеше по стъпките на съотборника си и в момента, в който Мюлер пое лидерството, вече бе трети. Меню бе на пета позиция. Половин обиколка по-късно британецът взе второто място и се очакваше скоро и швейцарският пилот да стопи разликата (малко повече от 1,7 сек) спрямо Коронел.

Хъф пък на свой ред се хвърли срещу Мюлер. Шампионът обаче го удържаше успешно, докато Меню се справи с Коронел и излезе трети зад тях. Роб допусна същата грешка, каквато направи и в първото състезание – пресече напряко шикан, което за момент даде глътка въздух на Мюлер. Ален Меню обаче излетя с висока скорост от трасето и се удари в мантинелите! Малко по-рано подобен инцидент претърпя и Тиаго Монтейро.

Истинската драма настъпи в последната обиколка от общо 12 на Залцбургринг. Проблем на Мюлер няколко завоя преди финала – спукана гума – доведе до излитане на французина от пистата. Зад него Коронел подпря Хъф и това позволи на Стефано Дасте да се измъкне най-отпред! Италианецът дори спря BMW-то си на трасето и след това продължи да празнува ентусиазирано при прибирането си в питлейна.

Втори остана Хъф (пресякъл финала също със спукана гума), следван от Коронел, Пепе Ориола, Норберт Михелиц, Мехди Бенани, Алберто Черки. Мюлер все пак се добра до някакви точки, финиширайки осми. Той запази лидерството си във временното генерално класиране с 206 точки пред Хъф (198), Меню (175), Коронел (116), Таркини (111), Михелиц (90) и т.н.