Начало Избрани Жу: Искам да спечеля повече точки за отбора и за себе си,...

Жу: Искам да спечеля повече точки за отбора и за себе си, както и да се опитам да постигна по-висок личен резултат

366
0
Гуаню Жу, Алфа Ромео
Гуаню Жу, снимка Алфа Ромео

Гуаню Жу започва втората си година като пилот от F1. 23-годишният състезател отново ще бъде заедно с опитния си съотборник Валтери Ботас.

Първата кампания за Жу бе изпълнена със смесени чувства. Пилотът на Алфа Ромео показа добра скорост и спечели точки още в първия старт за сезон 2022 в Бахрейн. След това обаче той се сблъска с редица проблеми с надеждността на болида, което му коства спечелването на ценни точки. В крайна сметка той финишира на 18-то място в крайното класиране с актив от 6 точки. Китаецът все пак бе избран за новобранец на годината поради липса на каквато и да е конкуренция.

Подобно на Ботас, Жу също даде ексклузивно интервю за сайта на Алфа Ромео. Състезателят на Алфа Ромео разкри, че е прекарал част от паузата в Шанхай. 23-годишния състезател е посетил родния си град след близо 3-годишна пауза заради ограниченията, свързани с коронавируса.

„Миналата година сезонът беше дълъг, но сега имахте почивка. Какво направихте през този период и успяхте ли да презаредите батериите?“

„Да, всъщност имах страхотна почивка. Бяха минали две години откакто за последен път се върнах у дома в Шанхай. По време на коледните празници най-накрая успях да наваксам с приятелите и семейството си. Беше страхотно да се заредя с енергия, да видя всичките си приятели и да се забавлявам. Вълнувам се за това, което предстои през този сезон. Той ще бъде много дълъг и натоварен с двадесет и три състезания, но аз съм напълно готов да атакувам още от самото начало“, сподели Жу.

Пилотът на Алфа Ромео коментира и новобранската си кампания в F1 през 2022 г.

„Влязохте в 2022 г. като новобранец и направихте впечатляващ дебютен сезон. Имахте ли време да погледнете назад към него? Как изглежда напредъкът за Вас? Какво планирате да постигнете през 2023-та?“

„Няколко пъти погледнах назад към дебютантската си година. Имах своите върхове и спадове през сезона, но смятам, че успях да се справя с много различни ситуации. Имах няколко невероятни финала в точките заедно с отбора. Мога да кажа, че съм много щастлив от това, което всички постигнахме през първия ми сезон“, каза Жу.

„Очакванията за тази година са определено по-високи. Ще пренеса целия опит от дебютантския си сезон през 2023 г. Целта ми е да се придвижа с още една стъпало нагоре с уменията си на пилот. Искам да спечеля повече точки за отбора и за себе си, както и да се опитам да запиша по-висок личен резултат. Най-добрият ми финал миналата година беше осми място. Би било невероятно да стигна до топ 6 тази година. Бих искал също така по-често да преминавам през Q3. От моя страна, се стремя към по-малко грешки и повече последователност. Вярвам, че това  определено ще се отплати рано или късно.“

Жу също така описа отношенията си с Ботас. Състезателят на Алфа Ромео заяви, че е научил много неща от опитния си съотборник през цялата година.

„Миналата година започнахте работа с Валтери Ботас. Можете ли да кажете доколко той допринесе за вашия напредък? Как бихте описали отношенията си с него?“

„От самото начало екипът на Алфа Ромео ме накара да се чувствам като у дома си, посрещна ме радушно и ми даде време да се уча и усъвършенствам“, заяви Жу.

„Не познавах Валтери много добре преди старта на сезона, но въпреки това веднага си допаднахме. Досега той е невероятен съотборник. Именно той ми помогна от първото състезание в Бахрейн до последното в Абу Даби, както и през целия сезон. Винаги работим заедно и мисля, че това е най-доброто и както за двама ни, така и за отбора. Всички съвети, които ми е давал, наистина ми помогнаха да се подобря и да стигна до това, което съм постигнал досега.“

Накрая Жу отговори дали получава огромна подкрепа от своята родина. Пилотът на Алфа Ромео се надява да запише по-силни резултати през сезон 2023, които да накарат всички фенове в Китай да се гордея с него.

„Каква е подкрепата от дома? Вълнуват ли се хората в Китай от това, което ще можете да покажете през сезон 2023?“

„Да, това е абсолютно невероятно. Последния път, когато бях там, все още бях пилот от F2. Преследвах мечтата си от толкова дълго време. Накрая се върнах в родината си като пилот от F1 и беше страхотно да видя че всички ме подкрепят, както у дома, така и на пистата. Това означава много за мен и се надявам, че ще мога да продължа да ги карам да се гордеят и да постигам все повече и повече“, заключи Гуаню Жу.