Начало Автомобилни новини Звезди на Пебъл Бийч: Cadillac Opulent Velocity

Звезди на Пебъл Бийч: Cadillac Opulent Velocity

57
0
Cadillac Opulent Velocity

На Автомобилната седмица в Монтерей Cadillac представи новия концептуален автомобил Opulent Velocity. Изцяло електрическата дизайнерска студия има за цел да съчетае лукс с динамика и е базирана на V-серията на Cadillac.

Външно Opulent Velocity напомня за хибридния състезателен автомобил Cadillac V-Series R. Като изключим обстоятелството, че в един състезателен автомобил не би трябвало да има луксозни компоненти. Въпреки това ниският силует, дълбоката предна престилка и модерният дизайн символизират спортен характер. За да влязат, пътниците трябва да отворят вратите тип „чайка“, които осигуряват едновременно лукс и състезателна атмосфера. Вертикално разположените предни фарове се отличават с рифеловани и кристални детайли. В същия стил Cadillac облагородява задните светлини и радиаторната решетка.

Дизайнерите са интегрирали малко визуално подобие на радиаторна решетка и в осветената емблема. Яркият екстериорен цвят Gilded Pearl цели да подчертае луксозния характер на концепта. „Opulent Velocity е вдъхновен от динамичните дизайнерски черти на моторните спортове във формата на аеродинамична каросерия 2+2“, казва г-жа Магали Дебелис, мениджър на Cadillac Advanced Design.

Отвътре – космически кораб

Интериорът напомня по-скоро за космически кораб от футуристична интерпретация на „Междузвездни войни“. Линиите са плавни, а много елементи, като например Y-образния волан, сякаш плуват в пространството. Вместо класически скоростомер има широкоекранен дисплей с 3D възможности. Арматурното табло също е напълно дигитализирано. То може да се управлява с гласови команди, а инфо-развлекателната система е интуитивна. Интериорът е в тъмносиньо, с повърхности от матиран метал, символ на лукс. Cadillac използва технология за 3D принтиране, за да украси вътрешността с линейни двуцветни бродерии и призматични декорации.

Opulent Velocity е оборудван със система за автономно шофиране от ниво 4. Различните режими са разработени така, че да създават у пътниците усещане за релаксация. Те могат да се избират чрез широкоекранния дисплей. При проектирането на Opulent Velocity хората от Cadillac са използвали научни открития за звуковите и светлинните вълни, които би трябвало да осигуряват освобождаване от напрежението. Тези знания интегрирани в концептуалния автомобил.

Изживяване Velocity

Дизайнерската студия може да се движи автономно. Посредством многофункционалния контролер обаче водачът може да избере режим Velocity. След това Cadillac изважда волана и педалите и човекът е поканен да поеме управлението. Изживяването Velocity е вдъхновено от доказаната на пистата технология Blackwing на Cadillac. То предлага усещания като в моторните спортове и включва така наречената функция „Ghost Car“. В този режим на head-up дисплея се показва трасе за шофиране, на което водачите могат да подобрят времето си за обиколка или да се състезават с други пилоти. Всичко това наподобява симулативна състезателна игра. Производителят не споменава дали през това време автомобилът може да се движи самостоятелно или трябва непременно да е паркиран.