Начало Автомобили Audi отбелязва 20-ата годишнина на модела A3

Audi отбелязва 20-ата годишнина на модела A3

50
0

Audi отбелязва 20-ата годишнина на модела си A3. Той дебютира преди две десетилетия – през 1996 г. – на международния автомобилен салон във Франкфурт (Германия). Колата е разработена на базата на платформата за Golf IV, който излиза през 1997 г.

Още от първото си поколение A3 е модел, в който са налични иновации и системи, характерни за по-високи класове. Той е един от основателите на премиум компактния сегмент. Първоначално е наличен ексклузивно като триврат хечбек. През септември 1998 г. Audi въвежда постоянното задвижване на четирите колела quattro за първи път в компактния сегмент с A3. Вариант с пет врати става част от моделната гама през март 1999 г.

Първото и второто поколение на Audi A3 слизат от поточните линии с аналогови скоростомер и оборотомер. Настоящата версия на A3 е с опция за виртуалния кокпит на Audi. В него най-важната информация за пътуването се визуализира във висока резолюция на 12,3-инчов TFT екран. Водачът може да избира между два изгледа чрез бутона „View” на многофункционалния волан. В режим Classic инструментариумът е с размерите на конвенционалните аналогови варианти. В Infotainment режим в центъра на екрана доминира един прозорец. В него има повече пространство за навигационната карта или се показват леснодостъпни и четими списъци от телефона, радиото или аудио функциите.

A3 е сред пионерите в портфолиото на Audi и по отношение на агрегатите. В двигателната гама има 8 конвенционални бензинови и дизелови мотори, както и два алтернативни варианта на задвижваща система: с природен газ и plug-in хибрид.

Audi A3 e-tron е първият plug-in хибрид на марката. Той съчетава 1.4 TFSI с електрически мотор. Audi A3 g-tron пък е компактен автомобил с пет врати, използващ Audi e-gas, чието производство на практика не влияе на околната среда.

За 20-те години, през които съществува, само в Германия Audi A3 има 54 варианта. Автомобилът се предлага на над 100 пазара. A3, A3 Sportback, A3 Sportback e-tron и A3 Sportback g-tron се произвеждат в Инголщадт. През 2001 г. Audi Group разшири възможностите за производство със завод в Гиьор (Унгария). Днес от поточните линии там слизат A3 Sedan и A3 Cabriolet. A3 Sportback и A3 Sedan за китайския пазар се правят във фабриката във Фошан. Общото производство на A3 в различните му модификации от дебюта на колата досега възлиза на над 4 милиона броя.