Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел напуска Ред Бул в края на сезона, Квят заема мястото му

Фетел напуска Ред Бул в края на сезона, Квят заема мястото му

100
0

Себастиан Фетел напуска Ред Бул в края на сезона. Мястото му ще бъде заето от Данил Квят, съобщиха от отбора на пистата Сузука в Япония.

– Себастиан Фетел ни съобщи, че ще напусне Ред Бул в края на сезон 2014 г. – се казва в изявлението на тима. – Искаме топло да благодарим на Себастиан за невероятната роля, която изигра в отбора през последните шест години. От присъединяването си през 2009 г. Себастиан и екипът спечелиха 38 победи, 44 полпозишъна и 8 шампионата – 4 при пилотите и 4 при конструкторите. Заедно с успеха му в Торо Росо победите са 39 и 45 полпозишъна. Желаем на Себастиан всичко добро в следващия етап от кариерата му, като в същото време гледаме към бъдещето с надежда, тъй като така се прави път на следващото поколение състезатели на Ред Бул. Програмата Ред Бул Джуниър разви някои доказани таланти, включително Себастиан Фетел и Даниел Рикиардо, който се справя прекрасно с RB10 и взе три победи в първия си сезон с отбора. За нас е удоволствие да съобщим, че Даниел ще продължи да кара за тима през 2015 г. заедно с още една изгряваща звезда от програмата – Данил Квят.

Квят заяви в началото на третата свободна тренировка на Сузука, че е изненадан, но за него е чест, че отборът го е избрал.

– Ако сърцето на човек не е на 100% в работата му, би било грешно да го принуждаваш да остане – коментира шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер.

Фетел е съобщил на мениджмънта на екипа си снощи, че иска да отиде във Ферари следващия сезон. От Скудерията и Макларън заявиха, че засега няма да правят съобщения относно пилотите си за догодина.

– Очевидно е, че губим прекрасен пилот. Той израсна с нас. Не мисля, че постиженията му могат да бъдат поставяни под въпрос и Ферари очевидно ще имат полза от отиването на Себастиан там – каза още Хорнер. – Що се отнася до нашия екип, то бъдещето е много светло за нас и се вълнуваме от присъединяването на Квят към Рикиардо, който върши прекрасна работа.

Когато на Хорнер бе посочено, че току-що е споменал Ферари като бъдещия отбор на Фетел, той отговори:

– Не отива в Катерам… Смятам, че просто търси ново предизвикателство. Решил е, че сърцето му е някъде другаде, докато ние се гордеем с всичко, което постигнахме заедно. Сега идва нова ера и в лицето на Данил Квят разполагаме с наистина вълнуващ талант редом с Рикиардо, а Даниел вече доказа на какво е способен. Философията ни не е да търсим хора отвън – демонстрирали сме го с инвестициите си в млади пилоти, в Себастиан през последните 15 години, в Даниел Рикиардо. Квят е още един изключителен пилот с вълнуващо бъдеще пред себе си.