Начало Moto News Педроса пръв в Япония

Педроса пръв в Япония

66
0
Moto GP,Дани Педроса

Дани Педроса в Хонда спечели днешната Гран при на Япония в Мото GP на пистата Монтеги и записа третия си успех през този сезон.

Зад него завършиха шампионът Хорхе Лоренцо с Ямаха и лидерът в първенството Кейси Стонър с Хонда.

Така, преди следващия кръг в Австралия на пистата Филип Айлънд до Мелбърн, разликата между Лоренцо и Стонър бе намалена на 40 точки.

В днешния облачен и прохладен, но сух ден изглеждаше, че австралиецът ще замине за родината си като почти сигурен шампион, защото поведе уверено от първата си позиция на старта. Бързо се откъсна пред съперниците си, но получи странни вибрации в мотора и едва удържа машината при спиране. Мина през една от зоните за сигурност и се върна на трасето седми. После един след друг трябваше да изпреварва съперниците си. Гумите му започнаха да се износват прекомерно и нямаше щанс да се бори отново обаче с големия си съперник този сезон – Лоренцо.

Педроса взе лидерската позиция след излизането от пистата на Стонър и наказанието на третия пилот на топ тима на Репсол Хонда – Андреа Довициозо, който направи фалстарт. По него се увлякоха още няколко пилоти, между които и Марко Симончели. Той също мина през бокса за наказание. Двамата се бориха за четвърта позиция до самия край, когато Марко изпревари своя съперник, който пък бе избрал по-мекия тип гуми и бе супер бърз в началото, но после загуби темпо.

Именно след наказанията, тръгвайки малко по-бавно от съперниците си на старта Лоренцо получи шанс да се бори с Педроса за победата. Но в завоите Хондата бе значително по-бърза.

В опит за атака точно срещу Лоренцо още след старта, седемкратният световен шампион Валентино Роси бе притиснат от съперците си и падна, отпадайки нелепо от борбата, но за щастие без контузии.