Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Волф: Люис последва инструкцията на Хорнер, така че може би иска да...

Волф: Люис последва инструкцията на Хорнер, така че може би иска да кара за него!

106
0

Опасението, че Ферари може да спечели Гран при на Абу Даби, накарало Мерцедес да изпрати инструкции на Люис Хамилтън да вдигне темпото в надпреварата на пистата Яс Марина, заяви Тото Волф. Британецът умишлено намали скоростта в края на надпреварата. Реакцията му на поредното съобщение по радиото бе да каже, че в момента губи шампионата и му е все едно дали ще спечели състзанието.

Спортният директор на щутгартския концерн заяви след финала, че английският пилот е изпълнил съвета на Кристиан Хорнер и се зачуди дали Люис не иска да кара за Ред Бул.

„Намирах се в леко шизофренична ситуация. От едната страна съм аз, луд на тема контрол и с редица правила, които всички трябва да изпълняват – именно следвайки тази философия стигнахме до тук. От другата страна е пилотът в мен, питащ се какво трябва да се направи”, обясни Волф пред Скай Спортс.

„Хамилтън имаше варианта: да изчезне към хоризонта и да покаже, че е най-добрият състезател. Или да избута Нико назад – той това реши да направи. Това бе хрумнало на мнозина. Включително Кристиан имаше същата идея преди уикенда. Люис последва инструкцията на Хорнер, така че може би иска да кара за него!”

„Нико запази спокойствие под натиска. Може би той щеше да опита изпреварване, друга игра. Знам, че е трудно да имаш решение за всеки проблем. Имаше вариант да ги пуснем напълно свободно, да налагаме по-малко правила, но последствията от това щяха да са, че щяхме да спечелим по-малко надпревари и да губим шампионати, защото на питуола има умни хора. И през годините сме следвали една философия: няма да се намесваме, докато можем да гарантираме победа в състезанието. А изчисленията ни сочеха, че ще загубим, защото Люис беше все по-бавен и по-бавен. Тук решихме да се намесим. Той реши да ни игнорира. Има само един въпрос: това превръща ли се в прецедент с оглед на бъдещето? Трябва да преценим ситуацията, но сега е време за радост. 19 победи и нов световен шампион, страхотен дух в отбора!”

Техническият шеф на Мерцедес в F1 Пади Лоу допълни, че конфликтът между желанията на един отбор и тези на пилотите му са неизбежни. Според него и Хамилтън, и Розберг са екипни играчи, но в крайна сметка всеки иска победата за себе си.

„Нашата главна цел е да спечелим състезанието и не ни хареса как една червена кола се доближаваше с по-високо от нашето темпо”, допълни Лоу. „За мен крайният успех не се дължи само на победите в надпревари, а на това да съхраниш енергията, отдадеността и нервите си през целия сезон. Нищо не го демонстрира по-добре от днешното състезание. Всичко опря до това дали Нико ще запази хладнокръвие в един определен момент. И той го стори. Това отличава един истински световен шампион.”